Syv mænd er dømt i stor hashsag fra Christiania

Københavns Byret har tirsdag dømt syv mænd i den såkaldte leverandørsag i sagskomplekset Nordlys om hashhandel på Christiania. Den højeste straf lyder på syv års fængsel.

Sagen udspringer af en større politiaktion i marts 2014, hvor cirka 80 personer blev anholdt og efterfølgende varetægtsfængslet.

Det er den 45-årige Jesper Ole Jensen, der har fået den højeste straf i sagen, og det skyldes hans rolle i forhold til de øvrige tiltalte.

- Jesper Ole Jensen har indtaget en central rolle i forhold til de strafbare handlinger, siger retsformand Jacob Scherfig i forbindelse med sin oplæsning af dommen.

Ifølge rettens dom har Jensen i perioden mellem december 2012 og politiaktionen i marts året efter håndteret 1346 kilo hash.

Oplæsningen af dommen foregår i Københavns Byrets nævningeretssal på Nytorv, som i dagens anledning er fyldt til bristepunktet. Sagen har så stor interesse, at omkring 15 personer må overvære domsafsigelsen via et højttaleranlæg i et venteværelse.

Dem er der ikke plads til på rettens almindelige tilhørerrækker, som er fyldt med pårørende, pressefolk og andre interesserede.

Via blandt andet ransagninger og rumaflytninger har politiet i sagen afdækket, hvordan den megen hash er kommet til boderne Christiania via Lolland gennem en leverandørkæde bestående af blandt andre de syv dømte.

Flere af de dømte har tidligere været i politiets søgelys for hashkriminalitet og er blevet dømt for det. For deres vedkommende har dette været en skærpende omstændighed i strafudmålingen.

Over leverandørsagen har der fra begyndelsen svævet et spøgelse. I sagen er rockeren Michael Brokside nemlig også mistænkt for at have en ledende rolle, men retten kommer aldrig til at tage stilling til det.

Umiddelbart efter anholdelsen i marts valgte Brokside nemlig at tage sit eget liv i en celle på Politigården i København.

Ud over den såkaldte leverandørsag indeholder sagskomplekset seks sager. 85 personer er tiltalt i komplekset. De øvrige sager handler om handel med hash fra boder på Christiania, og der ventes dom i dem i løbet af foråret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip