Syv mænd fik alvorlige øjenskader nytårsaften

Nytårsnat 2013 tegner til at byde på én alvorlig øjenskade mindre end sidste år.

I alt melder landets øjenafdelinger om syv alvorlige øjenskader efter nytårsaften og -nat, oplyser John Thygesen, overlæge på Region Hovedstadens øjenafdeling på Glostrup Hospital.

- Status er, at der i løbet af nytårsnat og morgen er indlagt syv patienter med alvorlige øjenskader, siger han.

- Sidste år havde vi otte alvorlige tilfælde, mens der var ni forrige år. For flere år siden var vi helt oppe på 42 indlæggelser, så alt i alt er der en positiv tendens til færre øjenskader, siger John Thygesen.

Alle årets tilskadekomne er mænd eller drenge.

- De er typisk mellem 18 og 29 år. Men vi har også en på dreng på 10 år og en mand på 68 år. Ingen af de syv ser ud til at blive blinde på begge øjne, da de stort set alle kun er blevet ramt i det ene øje, og det er vi selvfølgelig meget glade for, siger John Thygesen.

En af de mest medtagne er en 10-årig dreng, som onsdag morgen måtte på operationsbordet på Aarhus Universitetshospital.

Drengen var til nytårsaften i Herning og havde ifølge hospitalets oplysninger fået en krysantemumbombe af sin storebror.

Den ulovlige bombe gik af med det samme, da drengen selv antændte den, og forårsagede altså alvorlige skader på sit ene øje.

- Der er gået hul på drengens ene øje. Det er simpelthen flækket, siger John Thygesen.

Det er endnu for tidligt at sige, om drengen mister synet på det skadede øje.

Ingen af de alvorligt tilskadekomne bar så vidt vides sikkerhedsbriller, oplyser John Thygesen.

Samlet melder landets skadestuer om 73 fyrværkeriulykker. Heraf er 49 alene i Region Hovedstaden. Ud af de 49 fyrværkeriskader var der 14 øjenskader, 21 håndskader, ni forbrændinger og fem andre slags skader.

/ritzau/

 

Dagens Gossip