Tablets og smartphones kan muligvis skade børns udvikling

Skrevet af Jesper Larsen

02/02/2015

Dagens topnyheder

Det kan ofte være en let løsning at give sit barn en iPad eller smartphone i hånden, når der er travlt og barnet skal aktiveres, men ifølge en gruppe forskere, kan det muligvis have en negativ effekt på barnets evne til at kontrollere og styre sine behov.

Forskningen på området omkring indlæring ved brug af interaktive medier blandt babyer og helt små børn er stadig meget sparsom, men det er fastslået, at børn lærer bedst ved direkte kontakt med andre mennesker. 

Fokus på fysisk kontakt

- Det er velkendt, at et højt forbrug af fjernsyn forringer barnets udvikling af sprog og sociale kompetencer. Et højt forbrug af mobile medier mindsker på samme måde den tid, der ellers ville blive brugt på direkte kontakt med andre mennesker, skriver  Jenny Radesky, der er tidligere børnelæge og nu arbejder med børns udvikling og relationer på Boston Medical Center i USA, ifølge en pressemeddelse.

Jenny Radesky opfordrer derfor forældre til at have så meget kontakt med deres børn som muligt, selvom det kan være en let og nærliggende løsning at give dem en tablet eller smartphone i hånden, når de skal aktiveres. 

Forskerne kom frem til, at børn under tre år med et højt forbrug af mobile medier potentielt kunne få nedsatte evner indenfor matematik og videnskab, men de påpeger dog, at andre studier har vist, at det kan have en positiv effekt på tidligere læseindlæring samt give bedre koncentration til børn med autisme. 

Skab familietid

En måde forældre kan modarbejde potentielle problemer i børns brug af tablets og smartphones er ved at teste alle applikationerne selv inden børnene får lov, eller ved at man aktivt bruger applikationerne sammen med børnene.

På den måde kan man kombinere eventuelle positive læringsdele ved applikationen med den fysiske kontakt, der er så vigtig for børnenes udvikling. 

- Lige nu er der flere spørgsmål end svar på dette område, og indtil der foreligger mere håndfast viden om små børns brug af mobile medier, opfordrer jeg til at have fokus på kvalitetstid familien imellem. Det kan være med bevidst offline-tid sammen eller planlagt tid, der kun har fokus på fysisk og psykisk samvær, siger Jenny Radesky.