Tænketank: Klimafond er fremragende

Skrevet af admin

25/06/2014

Mest læste i dag

Regeringen vil sammen med Enhedslisten og SF sætte gang i en grøn klimafond, der skal investere i virksomheder, boligselskaber og statslige organisationer.

Og det er en god idé, mener den grønne tænketank Concito.

- Det er fremragende, fordi man nu aktiverer de mange milliarder, der ligger i de private pensionskasser. De investeres i energieffektiviseringer, som vi ved, er noget af det bedste til at reducere drivhuseffekten, siger Thomas Færgeman, direktør i Concito, til Ritzau.

- Samtidig vil det skabe masser af arbejdspladser, fordi energieffektiviseringer jo skal udføres i bygninger her i landet. Der er altså tale om danske job, siger han.

I årene fra 2014 til 2018 skal fonden være på to milliarder kroner, hvoraf de 80 millioner kommer fra staten, mens blandt andre de private pensionskasser skal bidrage med resten.

- 80 millioner fra statens side er ikke imponerende. Det er meget lidt, men med den statsgaranti, der ligger i fonden, kan det alligevel blive til mange penge, fordi pensionskassernes risiko er lille. De behøver ikke tage så høj en rente, siger Thomas Færgeman.

Oprindelig havde SF krævet en pulje fra staten på 200 millioner kroner, og selv om det nu kun drejer sig om 80, så er SF's klima- og erhvervsordfører, Steen Gade, godt tilfreds.

- Det viser en helt anden vej, så politisk er det rigtig vigtigt, siger han til Information.

Puljen er rettet mod virksomheder, der vil udvikle nye grønne teknologier, gerne i samarbejde med andre aktører.

- Det er penge direkte til de små og mellemstore virksomheder. Det kan være alt fra vandrensning til begavede nye metoder til at holde styr på klimatilpasning, siger Steen Gade.

/ritzau/