Tænketank: Regeringens opsving er sat 10.000 job for lavt

Regeringen har undervurderet fremgangen i beskæftigelsen i 2014 med cirka 10.000 personer i en prognose, der blev præsenteret mandag.

Det vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, ifølge Børsen. Og Danske Bank støtter op om tænketankens vurdering.

- Der er ingen tvivl om, at regeringen kommer til at skulle revidere sin beskæftigelsesprognose op, og blot en lille beskæftigelsesfremgang de kommende kvartaler vil give anledning til, at beskæftigelsesprognosen skal revideres op, siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank til Børsen.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort onsdag, er væksten i dansk økonomi i første kvartal 2014 et plus på 0,9 procent, og beskæftigelsen er samtidig steget med 28.000 personer det seneste år.

Regeringens prognose vurderer, at beskæftigelsen i den offentlige og private sektor samlet stiger med 16.000 personer i år. Men det mål er allerede er nået, skriver Børsen.

Regeringen forventer eksempelvis, at den private beskæftigelse i 2014 vil være på 1.919.000 personer, men med udviklingen i årets første kvartal er den private beskæftigelse allerede på 1.923.000 personer, skriver avisen.

Opsvinget betyder dog, at det danske arbejdsmarked har svært ved at følge med, og der er så akut mangel på lærlinge, at flere virksomheder er tvunget til at hente arbejdskraft i udlandet.

Regeringen har fremlagt en erhvervsskolereform, der skal tiltrække flere unge til en lærlingeuddannelse, men den er kommet for sent, mener blandt andre Morten Nielsen, der er administrerende direktør i ingeniør- og smedevirksomheden SH Group.

/ritzau/

 

Dagens Gossip