Taksøe-Jensen ser migration som udfordring

Skrevet af admin

15/09/2015

Dagens topnyheder

Selv om ambassadør Peter Taksøe-Jensen ikke skal give sit bud på, hvordan EU og Danmark løser flygtningekrisen, så er migration fra Mellemøsten og Afrika en langsigtet udfordring.

Det mener Danmarks ambassadør i Indien, Peter Taksøe -Jensen, som inden 1. maj skal lave en udredning til regeringen af en sammenhængende dansk udenrigspolitik, som samtænker udenrigs-, sikkerheds-, forsvars- og handelspolitik.

- Vi kommer ikke til at give bud på, hvordan man håndterer krisen, som Europa står overfor nu. Men det er klart, at vi bliver nødt til at se på de langsigtede udfordringer på migrationsområdet. Der er pres på Europa fra øst og fra syd, siger Peter Taksøe-Jensen.

- Vi skal analysere, hvilken type pres det er. Noget af det har Danmark måske ikke nogen interesse i at blande sig i, men flygtningestrømmen til Europa viser, at der helt klart er områder, hvor vi fra dansk side har en interesse i at håndtere udfordringerne.

Ruslands invasion af Krim-halvøen og forværrede forhold til Nato og EU med sanktioner må også vurderes, siger Peter Taksøe-Jensen.

- Hvad betyder det for Europas sikkerhed fremadrettet? Er det forbigående eller en ny tilstand, vi skal indstille os på?

Efter det arabiske forår har ustabiliteten bredt sig i Mellemøsten og Nordafrika med borgerkrige i Syrien og Libyen, påpeger Peter Taksøe-Jensen.

Dansk EU-politik indgår ikke i hans kommissorium. Derfor skal han ikke vurdere EU efter finanskrisen med Grækenland eller Schengen-samarbejdet med nye grænsebomme.

Peter Taksøe-Jensen ser sit arbejde i fin forlængelse af udredninger af udenrigspolitikken under Gunnar Seidenfaden (1968), Peter Dyvig (1984) og Hans Henrik Bruun (2003).

- Der går en rød tråd fra det første udvalg, siger Peter Taksøe-Jensen.

/ritzau/