Talsmand: Junckers diktatorhilsen var bare cool

26/05/2015 15:16

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det var bare for sjov, da EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i forbindelse med et topmøde i Riga i fredags hilste Ungarns premierminister, Viktor Orbán, velkommen med den kække kommentar "her kommer diktatoren".

Det forsikrer Junckers talsmand, Margaritis Schinas, tirsdag på kommissionens daglige pressebriefing i Bruxelles.

- Juncker er kendt for sin meget uformelle og ofte cool stil.

- Jeg synes, det var temmelig klart, at det var et sjovt element under en meget lang og kedelig velkomstceremoni, siger Schinas.

Talsmanden tilføjer, at den ungarske regeringsleder for sin del kaldte Juncker for storhertug; et øgenavn der henviser til Junckers tidligere job som premierminister i storhertugdømmet Luxembourg.

Det vakte latter, men det førte også til en del løftede bryn, da kommissionsformandens diktator-hilsen blev overhørt af flere journalister og fanget af tv-kameraer.

Den lidt usædvanlige hilsen blev afleveret på et tidspunkt, hvor den ofte kontroversielle Orbán igen er på kant med EU-systemet og flere øvrige EU-lande, fordi han offentligt har luftet tanker om at genindføre dødsstraffen i Ungarn.

Jean-Claude Juncker har klart sagt, at det vil være i strid med de grundlæggende rettigheder, som alle lande forpligter sig til at følge, når de kommer med i EU.

Og Juncker har lovet en slåskamp, hvis ikke Orbán gør det klart, at han ikke har planer om dødsstraf i Ungarn.

Kommissionsformandens talsmand besvarer tirsdag flere spørgsmål fra ungarske journalister i Bruxelles med forsikringer om, at man ikke skal lægge for meget i den lidt usædvanlige hilsen.

- Formand Jean-Claude Juncker har været i politik i 33 år, premierminister i 19 år, og han kender alle medlemmer af Det Europæiske Råd vældig godt og har et stærkt forhold med dem - alle baseret på gensidig tillid, siger Schinas.

/ritzau/