Talsmand: Porosjenko kan opløse parlamentet på søndag

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, vil formentlig opløse landets parlament søndag, skriver hans talsmand på Twitter.

Beslutningen vil ifølge talsmanden blive taget, når forfatningen giver grundlag for det, og det falder sammen med den ukrainske uafhængighedsdag søndag 24. august.

Regeringskoalitionen brød sammen 24. juli, og ifølge forfatningen skal der gå mindst en måned, før præsidenten kan opløse den folkevalgte forsamling.

Beslutter Porosjenko at opløse parlamentet, vil det betyde, at ukrainerne skal stemme ved et parlamentsvalg sidst i oktober.

For præsidenten og den vestlige alliance, som støtter ham, vil det blive et kapløb med tiden at sikre tilpas stabilitet i det krigshærgede øst til, at man kan afvikle et valg og dermed opnå en legitim samling af folkevalgte.

Porosjenkos regering ledet af premierminister Arsenij Jatsenjuk håber at få ryddet op blandt den gamle garde af ekspræsident Viktor Janukovitj' støtter og opnå yderligere opbakning til den hårde militære linje over for de prorussiske separatister i øst.

Præsidenten har fået politisk støtte af USA og EU i sine bestræbelser på at nedkæmpe separatisterne og i sine beskyldninger mod Rusland.

Ukrainerne stemte i foråret ved præsidentvalget, da Petro Porosjenko blev valgt med et flertal i første runde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip