Teenager kritiserer Erdogan: Risikerer fire års fængsel

Et alarmerende stort antal tyrkere - fra studerende til berømtheder - bliver stillet over for anklager om, at de brudt loven ved ikke at udvise tilstrækkelig respekt for præsident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogans modstandere kritiserer præsidenten for i stigende grad at have fået storhedsvanvid, og de siger, at myndighederne er med til at opbygge en personlighedskult omkring den tyrkiske leder, som har været ved magten siden 2003.

En 16-årig studerende blev fredag stillet for retten i den centrale anatolske by Konya i en sag, der opfattes som det seneste tegn på den tiltagende undertrykkelse af næsten enhver form for kritik af Erdogan.

Teenageren Mehmet Emin Altunses blev anholdt i december, mens han sad midt i en almindelig skoleklasse. Det skyldtes, at han ved en demonstration skulle have råbt et slagord om, at Erdogan står "i spidsen for et tyveri."

En domstol gav senere ordre til, at teenageren skulle frigives, men han risikerer at blive idømt fire års fængsel ved retssagen.

Anholdelsen af Mehmet Emin Altunses har udløst et ramaskrig, og han har sagt, at han vil fortsætte sin politiske aktivisme. Han har anklaget Erdogan og det regerende parti for korruption.

Advokaten Benan Molu fra forsvarsadvokaternes sammenslutning i Istanbul siger, at siden Erdogans sejr ved præsidentvalget i august er mindst 84 personer blev anklaget for at have fornærmet præsidenten og for at have talt dårligt om ham offentligt eller i sociale medier.

- Jeg har været menneskerettighedsaktivist i over 20 år, og jeg husker ingen værre periode for ytringsfriheden i Tyrkiet, siger Sebla Arcan, som leder Tyrkiets Menneskerettighedsorganisation i Istanbul.

Erdogan har overvældende støtte blandt vælgerne, men hans ry for at være en leder med nære bånd til græsrødderne er ødelagt af hans autoritære stil og intolerance over for kritikere.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip