Tekniske udfordringer venter skatteminister

Skatteministeriet er et centralt placeret økonomisk ministerium, hvor mange vigtige beslutninger skal træffes. Det kræver indsigt i tekniske spørgsmål, men det er sjældent alle bliver tilfredse.

Sådan lyder beskrivelsen af Benny Engelbrechts (S) nye embede fra tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft, der blev fritaget for tjeneste i forbindelse med undersøgelseskommisionens arbejde i Helle Thorning Schmidts skattesag.

- Man skal tit forholde sig til relativt tunge og ikke så behagelige sager. Man skal kunne sætte sig ind i relativt tekniske ting. Det plejer heller ikke at være det store problem, og jeg har aldrig været ude for nogen minister, der ikke kunne det.

- Men det er klart, man er nødt til at kende substansen, før man skal træffe nogle store beslutninger, siger Peter Loft til Ritzau.

Han påpeger, at det er sjældent, Skatteministeriet vedtager noget, som skaber bred tilfredshed på grund af mange interessenter.

- Det er præget af mange forskelligartede hensyn, som sjældent trækker i samme retning. Man skal også huske, at skatteområdet ikke kun er opkrævning af skatter, men også regulering af samfundet, siger Peter Loft og giver et eksempel:

- Når det bliver udlagt, at de unge bliver for tykke, så er det altid sodavandsafgifterne, man først kigger på, og hvis man gerne vil have folk til at ryge, så er det også afgifterne, man kigger på.

- Omvendt sidder der en skatteminister, som skal have penge i kassen, og som bliver nødt til at tænke i provenubaner. Det er fint, man vil prøve at få folk til at holde op med at ryge, men hvis den reelle effekt er, at grænsehandlen eksploderer, så er der ikke farligt meget vundet ved det.

Når Benny Engelbrecht tirsdag modtager nøglerne til Skatteministeriet, er det med visheden om, at der maksimalt går et år, før der er folketingsvalg.

Peter Loft mener ikke, at det er for kort tid til at sætte sig godt ind i ministeriets sager.

- Der sidder et embedsværk, som er indstillet på at finde den rette måde hurtigst muligt i prioriteret rækkefølge at få ført ministeren ind i alle de spørgsmål, han skal vide noget om. Det har de gjort efter bedst evne, og de må efterhånden også have en hvis ekspertise i det.

- Der skal træffes nogle beslutninger, men det har ministeren mange folk til at hjælpe sig med, siger Peter Loft.

Benny Engelbrecht bliver den ottende skatteminister siden 2010.

/ritzau/

 

Dagens Gossip