Terrorangreb i Australien var måske kun få dage væk

En kniv, en iPhone og en beslutsom person.

Det er ifølge den australske premierminister, Tony Abbott, det eneste, det kræver, for at udføre en terrorhandling, som den der angiveligt var ved at blive planlagt i Sydney.

Samtidig fortæller han ifølge avisen The Sydney Morning Herald, at det var frygtet, at et terrorplot kunne være blevet udført "inden for få dage".

Efterforskere har fortalt, at torsdagens massive antiterroraktion i Australien blev gennemført for at forhindre et terrorangreb, der blandt andet skulle "skræmme" befolkningen.

Flere medier beretter, at personer med forbindelse til den militante gruppe Islamisk Stat (IS) ville kidnappe en eller flere tilfældige personer på gaden i centrum af Sydney, halshugge vedkommende og offentliggøre videooptagelser af det.

- Den ærgerlige virkelighed er, at for at udføre disse typer angreb, som Isil (IS, red.) ønsker i Australien, kræver det bare en fast indstillet person, der vil dræbe uden kvaler, en kniv, en iPhone og et offer, så det er vanskeligt at beskytte vores samfund fra denne type handlinger, siger Abbott ifølge tv-stationen Seven.

Flere end 800 politi- og sikkerhedsfolk var involveret i torsdagens aktion i Sydney, hvor 15 personer blev anholdt.

Sikkerheden omkring det australske parlament, som ligger i Canberra, er samtidig blevet skærpet. Det betyder blandt andet, at det føderale politi får ansvaret for sikkerheden i og omkring parlamentsbygningerne.

- Parlamentet er uden tvivl et potentielt mål, understreger Tony Abbott, som dog opfordrer australierne til at leve så normalt som muligt.

Australien hævede i sidste uge terrortrusselsniveauet til "højt" fra "middel". Det nuværende niveau er det næsthøjeste på skalaen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip