Thailands konge blåstempler kupleder som premierminister

Lederen af den thailandske militærjunta er mandag blevet godkendt som Thailands ny premierminister af landets konge.

Det sker, efter at general Prayuth Chan-ocha torsdag blev valgt som premierminister af det parlament, som han selv har håndplukket. Der var ingen andre kandidater til posten.

Kongens godkendelse blev i forvejen blot set som en formalitet. Den baner vejen for, at Thailand kan få en ny midlertidig regering i løbet af de næste uger. Magten ventes dog at blive på militærjuntaens hænder.

- Hans kongelige højhed har godkendt general Prayuth Chan-ocha som premierminister til at lede landet fra denne dag og frem, lyder det i en meddelelse fra kongehuset.

Prayuth ventes senere mandag at deltage i en ceremoni ved hærens hovedkvarter i Bangkok.

Han og militæret overtog magten den 22. maj i år efter seks måneders folkelig uro og til tider voldelige demonstrationer, som førte til den demokratisk valgte premierminister Yingluck Shinawatras fald.

Efterfølgende opløste militæret Thailands sidste demokratiske institution, Senatet, og indsatte sine håndplukkede folk.

Siden har Prayuth Chan-ocha fungeret som premierminister, og nu har generalen og militæret altså befæstet sit greb om magten.

Militæret har forsvaret kuppet, som det fandt nødvendigt for at undgå yderligere blodsudgydelser i Thailand. Juntaen har forsøgt at overbevise det thailandske folk om, at det er gået fremad for nationen, mens militæret har siddet ved magten.

Der peges blandt andet på små forbedringer i økonomien og forbrugertilliden siden kuppet.

Efter planen træder Prayuth tilbage som hærchef i september.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip