Theresa May går efter mere kontrol med fri bevægelighed

Skrevet af admin

20/07/2016

Mest læste i dag

Resultatet af den britiske EU-afstemning, der betyder, at Storbritannien er på vej ud af unionen, sendte et meget klart signal om, at briterne ønsker øget kontrol med indvandringen.

Det fremfører Theresa May onsdag under sin første spørgetime i Underhuset som premierminister. Her blive hun blandt andet spurgt, om hun har tænkt sig at holde sit løfte om at få indvandringen under 100.000.

- Jeg er meget opmærksom på, at afstemningen sendte et meget klart budskab om indvandring, og at folk ønsker kontrol over den fri bevægelighed fra EU. Og det er præcis det, vi går efter at sikre i de kommende forhandlinger, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg er også stadig overbevist om, at vi er nødt til at bringe nettoindvandringen (indvandring fratrukket udvandring, red.) ned på et bæredygtigt niveau, hvilket ifølge regeringen er titusinder.

Samtidig er det også nødvendigt, at briterne får en god handelsaftale med EU, understreger Theresa May.

EU har krævet, at lande uden for blokken, som eksempelvis Norge, skal overholde princippet om fri bevægelighed, hvis de ønsker adgang til EU's indre marked.

De 27 andre EU-lande ønsker, at Storbritannien meget hurtigt iværksætter EU-traktatens artikel 50, der formelt sætter udtrædelsesforhandlingerne i gang og begynder nedtællingen på to år til det britiske exit fra EU.

Theresa May har dog sagt, at hun først vil have den britiske forhandlingsplan klar, før hun sætter gang i selve exitprocessen.

/ritzau/