Thorning bekræfter: Danmark sender kampfly mod IS

Danmark sender igen soldater til Irak.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bekræfter fredag på et pressemøde i Statsministeriet, at regeringen vil sende syv kampfly til Irak for at bekæmpe jihadisterne i Islamisk Stat.

De syv kampfly vil i første omgang blive udsendt i en periode på op til 12 måneder, og de kan gå på vingerne allerede i næste uge, når et flertal i Folketinget ventes at vedtage regeringens beslutningsforslag.

- Terrororganisationen IS er en rædselsfuld organisation, som Danmark skal være med til at bekæmpe. IS udgør en trussel mod Danmark og også mod vores allierede, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Det er ikke muligt at vende hovedet væk. Der er ikke nogen, der kan dukke sig i den her sag.

Ifølge statsministeren fik Danmark torsdag aften en henvendelse fra USA om, at der vil være behov for danske kampfly i forbindelse med indsatsen mod Islamisk Stat. Det er den anmodning, regeringen nu agerer på.

Og der er udsigt til, at de danske F-16 kommer i aktion under udsendelsen:

- Vi er dernede for at gøre et stykke arbejde. Det vil selvfølgelig også sige, at de kommer i anvendelse. Man kan regne med, at de også er fuldt ud i stand til at løse den opgave, sådan som de også var i Libyen, siger Thorning.

Hun fastslår, at kampflyene vil være aktive i Irak, mens at de i første omgang ikke skal indsættes i det borgerkrigsramte Syrien.

- Det er USA sammen med landende i regionen, som opererer i Syrien, mens de vestlige lande opererer i Irak. Vi skal ikke udelukke noget, men vi går til Folketinget med, at vi vil udsende syv kampfly, som skal operere i irakisk luftrum, siger Thorning.

Helle Thorning-Schmidt fastslår, at Danmark vil være i "kamp", når flyene som planlagt udsendes med bred opbakning fra de øvrige partier i Folketinget:

- Vi har stillet os på den irakiske regerings side i kampen mod IS. Så vi har en indædt kamp imod terrororganisationen IS. Teknisk set er vi ikke i krig, men vi er i kamp mod terrororganisationen IS, og det er en kamp, vi gerne vil vinde, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Top partnere


BingoSjov.dk
Få op til 7.500 kr. i velkomstbonus + 150 GRATIS spins.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip