Thorning bekræfter: Danmark sender kampfly mod IS

Danmark sender igen soldater til Irak.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bekræfter fredag på et pressemøde i Statsministeriet, at regeringen vil sende syv kampfly til Irak for at bekæmpe jihadisterne i Islamisk Stat.

De syv kampfly vil i første omgang blive udsendt i en periode på op til 12 måneder, og de kan gå på vingerne allerede i næste uge, når et flertal i Folketinget ventes at vedtage regeringens beslutningsforslag.

- Terrororganisationen IS er en rædselsfuld organisation, som Danmark skal være med til at bekæmpe. IS udgør en trussel mod Danmark og også mod vores allierede, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

- Det er ikke muligt at vende hovedet væk. Der er ikke nogen, der kan dukke sig i den her sag.

Ifølge statsministeren fik Danmark torsdag aften en henvendelse fra USA om, at der vil være behov for danske kampfly i forbindelse med indsatsen mod Islamisk Stat. Det er den anmodning, regeringen nu agerer på.

Og der er udsigt til, at de danske F-16 kommer i aktion under udsendelsen:

- Vi er dernede for at gøre et stykke arbejde. Det vil selvfølgelig også sige, at de kommer i anvendelse. Man kan regne med, at de også er fuldt ud i stand til at løse den opgave, sådan som de også var i Libyen, siger Thorning.

Hun fastslår, at kampflyene vil være aktive i Irak, mens at de i første omgang ikke skal indsættes i det borgerkrigsramte Syrien.

- Det er USA sammen med landende i regionen, som opererer i Syrien, mens de vestlige lande opererer i Irak. Vi skal ikke udelukke noget, men vi går til Folketinget med, at vi vil udsende syv kampfly, som skal operere i irakisk luftrum, siger Thorning.

Helle Thorning-Schmidt fastslår, at Danmark vil være i "kamp", når flyene som planlagt udsendes med bred opbakning fra de øvrige partier i Folketinget:

- Vi har stillet os på den irakiske regerings side i kampen mod IS. Så vi har en indædt kamp imod terrororganisationen IS. Teknisk set er vi ikke i krig, men vi er i kamp mod terrororganisationen IS, og det er en kamp, vi gerne vil vinde, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip