Thorning: Danske mærkesager er med i EU's prioriteter

admin

|

27/06/2014

Dagens topnyheder

Helle Thorning-Schmidt (S) er tilfreds med, at der i EU's arbejdsprogram for de næste fem år er kommet en sætning ind om velfærdssystemer efter diskussionen om børnepenge, der forsvinder ud af Danmark som følge af arbejdskraftens frie bevægelighed.

- Det, jeg har gjort de sidste par uger, er at arbejde meget hårdt for, at de danske mærkesager kan blive en del af de strategiske prioriteter. Og det er lykkedes ganske godt, og det er jeg selvfølgelig meget tilfreds med, siger statsministeren.

Hun siger, at hun har været optaget af at få skabt et politisk rum for at tage en diskussion om balancen mellem den fri bevægelighed og velfærdsydelser.

- Og derfor er jeg meget glad for, at vi har fået en tekst ind om velfærd, hvor vi slår fast, at det er medlemslandene selv, der er ansvarlige for indretningen af deres velfærdssystemer.

- Og også at snyd og misbrug i forbindelse med den fri bevægelighed skal bekæmpes, siger hun.

Thorning understreger, at hele den diskussion er "op ad bakke".

- Det er ikke sådan, at det vælter ind med allierede i forhold til at sætte de diskussioner i gang, siger hun.

10 år efter østudvidelsen er spørgsmålet om velfærdsydelser et følsomt emne i EU.

Især de østeuropæiske lande er mistænksomme over for, at blandt andet Danmark og Storbritannien har luftet tanken om at sætte en stopper for, at deres børnepenge kan sendes ud af landet til børn i for eksempel Polen.

Betydningen af nærhedsprincippet er skrevet ind i indledningen af arbejdsprogrammet, hvilket statsministeren er meget tilfreds med.

- Vi er enige om, at EU ikke skal koncentrere sig om det, der giver mening - der hvor der er merværdi. Vi er også enige om, at EU ikke skal beskæftige sig med nogle af de ting, som medlemslandene bedre kan håndtere selv. Og det, synes jeg, er godt, siger hun.

EU's arbejdsprogram fokuserer på job og vækst, beskyttelse af borgerne, energisikkerhed og klima, grundlæggende frihedsrettigheder og EU som en global aktør.

/ritzau/