Thorning: Danske soldater skal ikke sendes i kamp i Irak

Ud over syv kampfly vil regeringen stille med danske soldater i kampen mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak.

Men soldaterne skal ikke sendes ud i væbnet kamp, slår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast på et pressemøde fredag.

- De danske soldater skal ikke sendes ud i kamp, men skal bistå med træning. USA har udtrykket et ønske om, at vi bidrager til træning af irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.

- Vi kender ikke endnu de nærmere detaljer i den opgave. Men regeringen er positiv over for at løse den del af opgaven, siger hun på pressemødet i Statsministeriets spejlsal.

Det bliver i Irak, at de danske styrker skal yde deres bidrag til den internationale koalition, som under USA's ledelse har samlet sig for at stoppe IS-jihadisternes fremmarch i Irak og Syrien.

Thorning slog på pressemødet fast, at F16-flyene skal være aktive i luftrummet i Irak og ikke i det borgerkrigsramte Syrien.

- Vi har fået en anmodning fra den irakiske regering om at bidrage i Irak. Den arbejdsstilling, der tegner sig, er, at amerikanerne sammen med landene i regionen opererer i Syrien, mens andre lande i koalitionen opererer i Irak, siger Thorning.

Til spørgsmålet, om Danmark altid skal sige ja, når USA beder om hjælp i konflikter, svarer Thorning:

- Det er en bred koalition af lande, der vælger at handle i forhold til en voldelig terrororganisation. Jeg er tilfreds med, at USA har taget lederskab i at bekæmpe Islamisk Stat.

Regeringens beslutningsforslag skal fredag eftermiddag drøftes i Udenrigspolitisk Nævn. Helle Thorning-Schmidt regner med bred politisk opbakning til forslaget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip