Thorning: Danske soldater skal ikke sendes i kamp i Irak

Ud over syv kampfly vil regeringen stille med danske soldater i kampen mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak.

Men soldaterne skal ikke sendes ud i væbnet kamp, slår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast på et pressemøde fredag.

- De danske soldater skal ikke sendes ud i kamp, men skal bistå med træning. USA har udtrykket et ønske om, at vi bidrager til træning af irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.

- Vi kender ikke endnu de nærmere detaljer i den opgave. Men regeringen er positiv over for at løse den del af opgaven, siger hun på pressemødet i Statsministeriets spejlsal.

Det bliver i Irak, at de danske styrker skal yde deres bidrag til den internationale koalition, som under USA's ledelse har samlet sig for at stoppe IS-jihadisternes fremmarch i Irak og Syrien.

Thorning slog på pressemødet fast, at F16-flyene skal være aktive i luftrummet i Irak og ikke i det borgerkrigsramte Syrien.

- Vi har fået en anmodning fra den irakiske regering om at bidrage i Irak. Den arbejdsstilling, der tegner sig, er, at amerikanerne sammen med landene i regionen opererer i Syrien, mens andre lande i koalitionen opererer i Irak, siger Thorning.

Til spørgsmålet, om Danmark altid skal sige ja, når USA beder om hjælp i konflikter, svarer Thorning:

- Det er en bred koalition af lande, der vælger at handle i forhold til en voldelig terrororganisation. Jeg er tilfreds med, at USA har taget lederskab i at bekæmpe Islamisk Stat.

Regeringens beslutningsforslag skal fredag eftermiddag drøftes i Udenrigspolitisk Nævn. Helle Thorning-Schmidt regner med bred politisk opbakning til forslaget.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip