Thorning: DF vil sælge velfærd for grænsekontrol

Dansk Folkeparti kommer ikke til at holde sine løfter om vækst i den offentlige sektor, hvis en blå regering kommer til. Sådan lyder anklagen fra statsminister Helle Thorning-Schmidt i formandsreplikken på Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

- For nylig bedyrede (DF-formand, red.) Kristian Thulesen Dahl fromt, at Dansk Folkeparti ønsker et nyt, strategisk samarbejde.

- For som han sagde, og jeg citerer: "Det er i virkeligheden for at undgå scenariet, hvor man kan få en kontrol ved grænsen ved at give køb på fru Jensens ældrepleje", konstaterer Thorning fra talerstolen, inden hun tilføjer:

- Ja, hvordan skulle nogle kunne få den tanke, Thulesen Dahl, at man kan gøre det? Hvordan kan man gå ud i den urimelige vildfarelse, at Lars Løkke (V) selvfølgelig får sin nulvækst, hvis bare Dansk Folkeparti får deres grænsekontrol?

Og Thorning har såmænd selv et svar klar:

- Gennem nullerne var Kristian Thulesen Dahl med på den værste, og det vil han være igen, lyder det fra statsministeren.

Hun brugte godt og vel en tredjedel af sin tre kvarter lange replik på at tale om det fremadstormende oppositionsparti.

Dansk Folkeparti holder ligeledes landsmøde i denne weekend og herfra er der kommet udfald mod Socialdemokraterne, som over sommeren har angrebet DF i en kampagne, hvor partiet beskyldes for ufinansierede løfter.

- Dansk Folkeparti har holdt landsmøde, og ikke et eneste krav er blevet stillet til Venstre, som han synes skal lede Danmark igennem den næste regering. Ikke et eneste, siger Thorning.

Hun forventer derfor, at Dansk Folkepartis ønske om en vækst i de offentlige udgifter på 0,8 procent bliver fejet af bordet, hvis en blå regering med Løkke i spidsen kommer til magten.

Kristian Thulesen Dahl afviser kritikken. Ingen partier stiller ultimative krav for at pege på en statsministerkandidat - heller ikke SF og EL, påpeger han.

DF er til gengæld parat til at indgå aftaler med Socialdemokraterne på visse områder, for eksempel er DF i modsætning til Venstre parat til at bruge ekstra penge på et nyt dagpengesystem:

- Det, hun meget bevidst vælger helt at se bort fra, er, at den måde, vi arbejder på, skal sikre os indflydelse på forskellige områder. Det gør vi netop for at sikre os mod, at vi ikke skal give køb på én ting for at få noget andet.

- Vi forstår godt, at der skal indgås kompromisser, men vi forsøger at åbne Socialdemokraternes øjne for, at det kan være kompromisser med forskellige partier i Folketinget.

- Derfor er det noget primitivt, at hun bliver ved med at fokusere på, at hvis der kommer et nyt flertal, så vil det føre til blokpolitik baseret på et gennemsnit af holdninger fra partierne bag en ny regering. Så hører hun overhovedet ikke efter, hvad der bliver sagt, siger Thulesen Dahl til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip