Thorning er utroligt glad over danskers frigivelse

Skrevet af admin

27/06/2014

Mest læste i dag

Det er med stor glæde, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har modtaget nyheden om, at en dansk OSCE-observatør og tre af hans kolleger er blevet løsladt efter en måneds fangenskab i det østlige Ukraine.

- Det er jeg utrolig glad for. Det glæder mig virkelig meget, og jeg håber selvfølgelig ikke, at han på nogen måde har lidt overlast, når han nu kommer hjem, siger statsministeren ved ankomsten til fredagens EU-topmøde i Bruxlles.

Danskeren var udsendt som observatør for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), da han 26. maj forsvandt i Donetsk-regionen.

Samtidig minder hun dog om, at der stadig tilbageholdes andre observatører i Ukraine, og at der også skal arbejdes for at få dem frigivet.

Situationen i det kriseplagede Ukraine står højt på dagsordenen ved EU-topmødet, hvor den nye ukrainske præsident, Petro Porosjenko, og de europæiske stats- og regeringschefer sætter deres underskrifter på sidste del af en stor partnerskabsaftale.

Petrosjenko skal også fortælle EU-lederne om sit syn på udviklingen i konflikten mellem Ukraine og Rusland.

- Vi skal diskutere Ukraine, og alting afhænger af, hvad der sker i dag, siger Helle Thorning-Schmidt med henvisning til diskussionerne om, hvorvidt EU skal skærpe sanktionerne over for Rusland endnu engang.

- Jeg har hele tiden sagt, at vi skal have to spor.

- Vi skal have et forhandlingsspor til Rusland, når de opfører sig på en måde, som vi synes, er fremmende for fred i regionen. Men vi skal også have vores sanktioner klar, hvis det skulle blive nødvendigt, og det er også det vi har i dag, siger hun.

/ritzau/