Thorning før topmøde: Prioriteter er vigtigere end navne

Skrevet af admin

|

26/06/2014

Dagens topnyheder

Det vigtigste for Danmark er, hvilken vej EU skal gå de næste fem år. Ikke hvem der kommer til at stå i spidsen for unionen.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på vej ind til et formøde med de europæiske socialister og socialdemokrater, inden de 28 stats- og regeringschefer åbner torsdagens topmøde ude på landet i Flandern i Belgien for at mindes 100-året for Første Verdenskrig.

- Jeg har op til dette topmøde været opmærksom på, hvad Danmark gerne vil have igennem. Og vi har været meget fokuseret på de prioriteringer, Det Europæiske Råd skal diskutere i aften og i morgen, siger statsministeren og fortsætter:

- Det, der er vigtigt for os, er, at det er klart og tydeligt, hvad EU skal lave de næste fem år, og det har hele tiden været vigtigere for os, end hvem der skal sættes til opgaverne, siger hun.

Hun mener, at det er vigtigt, at topposterne i EU er fordelt, så der er en balance mellem både øst, vest, syd, nord og også mellem køn og politiske tilhørsforhold. Men når det er sagt, er det vigtigst, at man kan se på EU's strategiske prioriteringer, at Danmark har været der.

- Og som det ser ud nu, ser det rigtig fornuftigt ud.

Hun fremhæver, at vækst og beskæftigelse skal stå øverst på dagsordenen.

Samtidig afviser hun nok engang selv at gå efter en EU-toppost.

- Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige til det spørgsmål efterhånden. Jeg tror, at alt nok skal køle ned. Når vi åbner Folketinget til oktober, vil man se, at det er mig, der åbner Folketinget.

- Og når der bliver udskrevet valg i Danmark, er det mig, der er formand for Socialdemokraterne, og mig der udskriver det.

- Så jeg tror, man skal køle lidt ned i forhold til hele den debat, siger statsministeren med henvisning til medierapporterne om, at hun er i spil som kommende EU-præsident efter belgieren Herman Van Rompuy.

/ritzau/