Thorning freder ingen embedsmænd i PET-sag

Topembedsmændene i Justitsministeriet kan se frem til et ubehageligt efterspil oven på Morten Bødskovs (S) afgang som justitsminister.

På et kort pressemøde i Statsministeriet torsdag fastslår Helle Thorning-Schmidt (S), at "alle ledende embedsmænd i Justitsministeriet, der har været involveret i sagen", vil blive en del af en kommende undersøgelse om PET-sagen og det aflyste Christiania-besøg.

Dermed kan nogle af de helt centrale embedsmænd i ministeriet stå for skud:

- Jeg har bedt den nye justitsminister, Karen Hækkerup, om at iværksætte en undersøgelse i forhold til de embedsmænd, der har været involveret i sagen, således at deres rolle i forbindelse med det aflyste Christianiabesøg kan blive belyst.

- Det vil være sådan, at Kammeradvokaten bagefter vil kigge på det og vurdere, om der vil være behov for nogen ansættelsesretslige skridt i forhold til det, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dermed udelukker hun ikke, at sagen kan ende med degradering eller fyring for nogle af de involverede embedsmænd.

Statsministeren ønsker dog ikke at gå ind i, om regeringstoppen har en konkret mistanke om, at ledende embedsmænd har spillet en central rolle i at misinformere Folketingets Retsudvalg om, hvorfor de ikke kunne besøge Christiania i februar 2012.

- Vi vil gerne stille nogle spørgsmål. Det synes jeg er helt naturligt på baggrund af en sag som den her, lyder det kortfattet fra Helle Thorning-Schmidt.

Enhedslisten så gerne, at undersøgelsen bliver udvidet til også at omfatte Politiets Efterretningstjeneste, som stod for trusselsvurderingen og håndteringen af oplysningerne om Pia Kjærsgaards (DF) ønske om at deltage i besøget.

- Det er noget af det første, vi vil drøfte med den nye justitsminister (Karen Hækkerup, red.), siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Helle Thorning-Schmidt vil ikke afvise, at undersøgelsen kan blive udvidet til også at omfatte efterretningstjenesten.

- Det har vi ikke taget stilling til. Det er de ledende medarbejdere, som har været involveret i sagen, og sådan må det være på nuværende tidspunkt, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip