Thorning i barsk angreb på Løkke: Her er din nulvækst

En herretackling med knopperne forrest.

Sådan lyder statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tale på Folkemødet oversat til fodboldsprog. Og modtageren af tacklingen er blå bloks statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen (V).

I talen tager Helle Thorning-Schmidt både fat på Lars Løkke Rasmussens svækkede position som formand i Venstre oven på tøjsagen, Venstres rod med partistøttemidler, og ikke mindst spørgsmålet om nulvækst, som formentlig vil stå helt centralt i den kommende valgkamp.

- Jeg forstår faktisk godt, at Venstre altid mumler, når de taler om nulvækst. Sandheden er, at Venstre fører tys-tys politik.

- Venstre har ikke modet til at sige til danskerne: Nulvækst betyder, at vi hvert år skal starte året med at finde nye tre milliarder kroner at spare på velfærden, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dermed lægger hun an til et frontalt opgør med Lars Løkke Rasmussen, som har fastslået, at det offentlige forbrug trods Venstres såkaldte udgiftsstop vil vokse med løn- og prisstigningerne.

Dermed er udgiftsstoppet ikke ensbetydende med forringet service, mener Løkke.

I Helle Thorning-Schmidts udlægning vil Venstres nulvækst dog reelt sætte gang i en nedskæringsmaskine, når der år efter år skal findes tre milliarder kroner:

- Det ene år skærer vi i beskæftigelsessystemet, og vi skærer dybt, hvis vi skal finde tre milliarder kroner.

- Det næste år sænker vi støtten til verdens fattigste lande og genindfører fattigdomsydelserne. Så har vi skåret seks milliarder kroner.

- Det tredje år viser det sig, at det ikke er tilfældigt, at Venstre går ind for brugerbetaling på sundhed. Så kom vi op på ni milliarder kroner.

- Det fjerde år kan det være, at vi bliver nødt til at presse kommunerne på omsorgen for de ældre. Det femte år kan det være uddannelserne, som skal gennem nedskæringsmaskinen, siger Thorning.

Også ved Folketingets afslutningsdebat i sidste uge var nulvækst et hedt debatemne, hvor anklager om forkerte og fordrejede tal føg mellem de to blokke.

I talen på Folkemødet går Helle Thorning-Schmidt et skridt videre ved at sætte ord på, hvilke grupper der kan blive ramt af nulvækst. Thorning forudser selv, at hendes tale formentlig vil få kontant modsvar fra Venstre:

- I Venstre er man overbevist om, at det bedste forsvar er et angreb. Og jo tydeligere det står for befolkningen, hvad nulvækst handler om, jo hårdere vil man gå efter os socialdemokrater med skræmmekampagner, fordrejede fakta og beskyldninger i øst og vest, siger Thorning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip