Thorning: Juncker vil kunne bygge bro i EU

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kalder den luxembourgske storfavorit til posten som ny formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, for en "udmærket person" for danske interesser".

Det sker efter et møde i Folketingets Europaudvalg tirsdag eftermiddag.

- Som jeg vurderer det, vil Juncker være en person, som både kan samle opbakning i Det Europæiske Råd og i Europaparlamentet, og det er det, vi er ude efter nu, siger statsministeren.

- En sådan person vil hurtigt kunne komme i gang med arbejdet og bygge de broer, der er nødvendige for at levere resultater til borgerne, siger Thorning-Schmidt forud for det kommende EU-topmøde senere på ugen, hvor valget af en ny formand for EU-Kommissionen kan falde endeligt på plads.

Helle Thorning-Schmidt mener, at Jean-Claude Juncker har vist sig lydhør over for de danske ønsker til, hvor EU skal bevæge sig hen i de kommende fem år.

De danske krav går ud på at fremme nærhedsprincippet, at undgå at der skabes A- og B-hold i EU, samt at der satses på vækst og beskæftigelse.

Og særligt grænserne for EU-systemets foretagsomhed synes at optage statsministeren.

- Man behøver ikke afsøge alle afkroge af traktaten for at finde på nye ting at lave. Man skal kun gøre det på EU-plan, som giver mening, og som giver merværdi, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt, der også peger på behovet for at gennemføre reformer.

- Jeg har talt med Juncker om de her ting, og det er også noget, han er optaget af, så jeg mener, at han kan være en udmærket person for at fremme danske interesser, siger Helle Thorning-Schmidt, der selv nævnes igen og igen i spillet om at besætte en af topposterne i EU.

Selv afviser Thorning vedholdende, at hun er interesseret i andet end at stå i spidsen for de danske socialdemokrater ved næste folketingsvalg i forsøget på at genvinde nøglerne til Statsministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip