Thorning: Mandela var et fyrtårn i kampen for frihed

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har med stor sorg og vemod modtaget meddelelsen om, at den tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandela er død.

- Jeg sender min dybeste medfølelse og tanker til Nelson Mandelas familie og det sydafrikanske folk.

- Sydafrika har mistet sin landsfader og første demokratisk valgte præsident. Afrika har mistet en af sine store sønner. Vi har alle mistet et fyrtårn i den evige kamp for frihed og retfærdighed. Verden er blevet fattigere, siger Thorning i en pressemeddelelse.

Ifølge statsministeren kan vi alle lære af Mandela og Sydafrikas forsoning og fredelige overgang til demokrati.

- Efter at have været fængslet i 27 år af det umenneskelige apartheidregime trådte Mandela frem og talte om fred og forsoning.

- Mandela og ANC transformerede Sydafrika fra et dybt undertrykkende, splittet og ufrit samfund på randen af borgerkrig til en demokratisk retsstat i økonomisk vækst. Det var intet mindre end mirakuløst og en historisk bedrift, siger Thorning.

Hun tilføjer, at Nelson Mandela også efter sin tid som præsident fortsatte sit store arbejde for at sikre en retfærdig verdensorden med et stærkt fokus på menneskerettigheder.

- Mandela vil for altid blive husket for sin ukuelige tro på medmenneskelighed, humanisme og dialog. Hans tanker og idealer har inspireret generationer af mennesker i hele verden. Tanker og idealer som altid vil være hos os.

- Danmark og det danske folk var aktive støtter i kampen mod apartheidregimet. Vi er nære venner af det nye Sydafrikanske demokrati. Vi deler deres sorg, siger Thorning.

Helle Thorning-Schmidt deltog selv i demonstrationer mod racediskrimination og apartheid i Sydafrika i 1980'erne.

I foråret var Thorning på officielt besøg i Sydafrika, hvor hun blandt andet besøgte Mandela House i bydelen Soweto uden for Johannesburg. Her boede Nelson Mandela, indtil han blev fængslet i 1962.

Også fungerende udenrigsminister, Nick Hækkerup (S), hylder Nelson Mandela som "en enestående mand".

- Mandela kæmpede en lang, tålmodig og fredelig kamp mod apartheid og vandt. Det er sjældent et enkelt menneske i sit liv kan ændre historien og gøre verden til et mere retfærdigt sted for os alle, men det må man sige, Mandela gjorde, siger Hækkerup.

Nelson Mandela døde torsdag aften i sit hjem i Johannesburg efter lang tids sygdom. Han blev 95 år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip