Thorning og Løkke vil afskaffe EU-forbehold efter valget

Danskerne skal forberede sig på en folkeafstemning om retsforbeholdet hurtigt efter et valg.

Det er det fælles udgangspunkt for både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og oppositionens statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen (V), skriver Politiken søndag.

- Jeg tror kun, vi kan få den afstemning, hvis der er meget tydelige rammer om, hvad folkeafstemningen handler om, og hvis vi forpligter hinanden til, at uanset hvem der vinder næste valg, så skal afstemningen finde sted, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun har de seneste uger haft individuelle samtaler med partilederne for de EU-positive partier i bestræbelserne på at nå en aftale, der forpligter.

Lars Løkke Rasmussen er enig og optimistisk i forhold til at nå en aftale inden et valg, der forpligter i tiden efter.

- I flere omgange har det stået i regeringsgrundlaget, at der skulle være en afstemning, uden at der er sket noget. Så der skal en langt større binding på.

- Når regeringen ikke vil tage en afstemning med det samme, skal det ske hurtigt i en ny valgperiode. Eksempelvis ved udgangen af 1. kvartal 2016. Men det er fortsat til diskussion, siger Lars Løkke.

Ifølge Politikens oplysninger håber parterne, at aftalen er på plads inden jul.

Dermed ser det ud til, at danskerne skal stemme om, hvilke dele af EU-samarbejdet på retsområdet, Danmark skal være en del af.

Det sker blandt andet, fordi Danmark risikerer at skulle forlade det europæiske politisamarbejde i Europol på grund af det danske retsforbehold.

I regeringsgrundlaget fra 2011, der omhandler denne valgperiode, står der, at "Regeringen vil ved en folkeafstemning søge retsforbeholdet erstattet af en tilvalgsordning".

Den afstemning ser dog dermed først ud til at falde, når en ny regering tiltræder.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip