Thorning om Tusk: Erfaren og resultatorienteret formand

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glæder sig til samarbejdet med den nyvalgte EU-præsident, polske Donald Tusk, der blev valgt på et ekstraordinært EU-topmøde lørdag aften blandt EU-landenes stats- og regeringschefer.

Hun kalder ham for en "dygtig og erfaren politiker, som har betydet meget for Polen".

- Han bliver en god og resultatorienteret formand for det Europæiske Råd, der vil lytte til medlemslandene. Jeg glæder mig til samarbejdet, skriver Thorning i en kommentar.

- For Danmark har det været vigtigt, at der er opbakning til den person, som skal udfylde posten som formand for Det Europæiske Råd fra alle lande. Det har Donald Tusk. Og derfor har Danmark også støttet hans kandidatur.

Der har de seneste måneder været heftige spekulationer om, om Helle Thorning-Schmidt selv har været i spil som ny formand.

Hun har hele tiden afvist at være interesseret i jobbet, så sent som forud for mødet lørdag aften.

Tusk har de seneste uger været fremhævet som favoritten i en kabale, som har skulle få flere interesser til at gå op. Blandt andet i forhold til, at de østeuropæiske lande har ønsket en toppost for første gang i historien.

- De øst- og centraleuropæiske lande har været medlemmer af EU i 10 år. Danmark har altid været en varm fortaler for deres medlemskab, som blev besluttet i København i 2002.

- Derfor er det også naturligt og glædeligt, at formanden for Det Europæiske Råd kommer fra Polen, siger Thorning.

Ud over Donald Tusk blev italienske Federica Mogherini indstillet som ny udenrigschef. Sammen med formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, besætter de tre EU-topposter.

- Det er tre stærke personligheder, som nu skal i gang med arbejdet. Der er brug for et fælles og stærkt svar på den alvorlige situation i Ukraine.

- Udviklingen i europæisk økonomi er fortsat sårbar. Og vi skal have en aftale om fælles klimamål. Det er opgaver, som vil kræve en stor indsats i den kommende tid, siger Thorning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip