Thorning: Vi kan godt tale arbejdsmarkedsydelse i finanslov

Døren er ikke lukket for partier, der vil drøfte en forlængelse af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i forbindelse med de kommende finanslovforhandlinger.

Det meddeler statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lørdag under et kort møde med den skrevne presse ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

- Jeg har hørt, at det kan være nogens ønsker i finanslovforhandlingerne. Der er ikke taleforbud i finanslovforhandlingerne, konstaterer statsministeren, som dog ikke vil forholde sig til ønskerne endnu.

- Jeg vil ikke gå ind og forhandle finanslov i dag, erklærer hun.

Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse blev indført med virkning fra 1. januar 2014.

Den betyder, at ledige, som opbruger dagpengeretten, får ret til et beløb svarende til 60 procent af den maksimale dagpengesats, mens forsørgere får et beløb svarende til 80 procent.

Ydelsen er dog midlertidig og de første modtagere vil i løbet af foråret 2015 miste retten til den.

Enhedslisten, SF og dele af fagbevægelsen har de seneste måneder presset på for yderligere hjælp til de ledige med det samme, mens regeringen har insisteret på at afvente dagpengekommissionens anbefalinger.

Dem har Helle Thorning-Schmidt netop fremrykket til september 2015.

- Vi føler, vi har været der, sagde finansminister Bjarne Corydon (S) om den midlertidige ydelse, da han fremlagde regeringens finanslovforslag i slutningen af august.

Men nu meddeler statsministeren altså, at ønsker ikke vil blive afvist i døren til forhandlingslokalet.

Spørgsmål: Så du vil ikke blankt afvise, at det kan komme på tale?

- Vi har en aftale med vores regeringspartner, som vi overholder, siger Helle Thorning-Schmidt.

Spørgsmål: Men vil det være et brud på den aftale, hvis I forlænger den midlertidige arbejdsmarkedsydelse?

- Jeg har ikke så meget mere at tilføje om det. Vi har finanslovforhandlinger, og jeg har registreret, at der er nogle ønsker for det. Dem tager vi ved forhandlingsbordet, siger hun.

Politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, Elisabet Svane, mener, at det kan blive nødvendigt for regeringen at pille ved ydelserne, så de ikke udløber kort før det kommende valg.

- De midlertidige løsninger kan godt blive forlænget, for det er ikke smart at gå i valgkamp, mens folk går fra arbejdsmarkedsydelser til ingenting, påpeger hun over for Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip