Thorning: Vi spiller ikke smarte over for Rusland

Selv om Ukraine og Rusland stod højt på dagsordenen ved torsdagens EU-topmøde i Bruxelles, slutter topmødet med betydeligt mindre drama og mere fodslag mellem EU-lederne end så mange gange tidligere.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger efter mødet, at der er enighed om, at EU hverken skal skærpe eller lempe sanktionerne.

Fordi de virker. Og fordi Rusland fortsat ikke lever op til Minsk-aftalen om blandt andet våbenhvile og udlevering af fanger.

- Budskabet til Rusland er egentlig ganske enkelt og fredsommeligt: Overhold våbenhvilen, gå ind i de aftaler, vi har lavet tidligere - og så er vi på vej ind i en ny situation.

- Det er jo ikke sådan, at vi spiller smarte eller har lyst til at true Rusland. Men vi har gennemført nogle sanktioner, fordi vi synes, at de har opført sig på en måde, som ikke er rimelig.

- Husk bare på annekteringen af Krim og den måde, de opfører sig på i Ukraine, siger Thorning.

Samme tone kommer fra flere af de øvrige topmødedeltagere. Blandt andre den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- Sanktionerne er indført af nogle helt bestemte grunde. Og de kan kun falde bort, hvis de grunde falder bort, siger Merkel.

Den nye EU-præsident, Donald Tusk, der i sin tid som polsk premierminister var blandt strammerne i forhold til EU's sanktionspolitik, taler også om behovet for en langsigtet plan.

- Vi har brug for en strategi med langt perspektiv. En plan for flere år. Vi er nødt til at være realistiske og se det her som et langvarigt spil, siger Tusk på et pressemøde.

Europa skal væk fra at være reaktiv og defensiv og skal til at spille sin egen udfarende rolle. Og den udvikling er på vej, understreger han.

- Jeg blev virkelig rørt i aften, da vores diskussion under middagen om Ukraine viste, at Europa står forenet som aldrig før. Vi behøver ingen radikale ideologier. Ruslands opførsel kræver en pragmatisk reaktion, siger Donald Tusk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip