Thorning: Voldsmænd i Paris angreb det åbne samfund

Skrevet af admin

09/01/2015

Dagens topnyheder

Angrebet på Charlie Hebdo ikke kun var et angreb på et medie, men på hele det frie samfund, vi lever i. Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som fredag talte ved overrækkelsen af årets pressens fornemste pris - Cavlingprisen.

- Voldsmændenes mål var mere end menneskeliv. For et redaktionslokale er mere end et lokale med borde og stole. Det er et værksted for debat og diskussioner, hvor idéer udformes og udforskes med ord, billeder og tegninger.

- Voldsmændene angreb den frie tanke og det åbne samfund, siger Helle Thorning-Schmidt, der som statsminister også er pressens minister.

Hun understreger samtidig, at ingen mennesker nogensinde skal stå alene i forsvaret for ytringsfriheden.

- Der er kræfter også i vores del af verden, som ønsker at ødelægge demokratiet. Og (som) derfor går målrettet mod at ramme livsnerven. Den frie debat.

- Det hverken kan eller skal vi benægte. Men vi skal ikke lade os true. Vi skal ikke kigge væk, tværtimod. Ved at bruge det frie ord viser vi, hvad demokratiet kan.

- Ved sammen at stå vagt om ytringsfriheden, også når det er svært, viser det styrken i det frie samfund, siger hun.

Angrebet på Charlie Hebdo kostede 12 mennesker livet, og da Helle Thorning-Schmidt talte, var de to brødre, som formodes at stå bag angrebet, fortsat ikke pågrebet.

- Når sådan en afskyelig handling finder sted, så rammer det alle, det påvirker os, og det skal det også. Det er kun de mest afstumpede, der kan sige sig fri. Det får os til at tænke.

- Kan man blive forfærdet, måske lige frem bange? Ja. Kan eftertænksomhed blive til tvivl? Ja.

- Det er præcis det, som adskiller os fra det, terroristerne stræber efter. Vores insisteren på at bruge ordets kraft, ikke voldens magt, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/