Thulesen ser kritisk på Løkkes garanti om asyl-afstemning

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) garanterede i sin tale ved Folketingets åbning, at en ny folkeafstemning finder sted, hvis et flertal i Folketinget ønsker, at Danmark skal indtræde i EU's fælles asyl- og udlændingepolitik.

Men den garanti giver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ikke meget for.

- Løkkes garanti er ikke meget værd, konstaterer Thulesen Dahl.

3. december skal danskerne til folkeafstemning om EU-retsforbeholdet.

Ja-partierne Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale, SF, De Konservative og Alternativet ønsker at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Så bestemmer Danmark selv, hvilke dele af EU's retssamarbejde Danmark skal deltage i, og hvilke dele Danmark skal stå udenfor.

Nye regler betyder, at Danmark risikerer at skulle forlade det europæiske politisamarbejde i Europol på grund af retsforbeholdet.

Nej-partierne, deriblandt DF, mener dog, at Danmark selv med et nej kan fortsætte i Europol-samarbejdet via en parallelaftale eller en ny folkeafstemning, der kun handler om Europol.

- Et mundtligt udsagn fra Løkke kan vi ikke bruge til noget. Der er ikke noget som helst, som forhindrer dem i om fire eller seks år at komme til en ny vurdering.

- Problemet er, at når først suveræniteten er afgivet, når først magten er lagt i Bruxelles, så kan vi ikke hive den tilbage igen. Så er det forpligtende for Danmark, siger Thulesen Dahl.

Efter sin tale understregede Løkke ellers, at det først er, når solen brænder ud, at Venstre vil være med til at lempe på den del af retsforbeholdet, der handler om asyl- og udlændingepolitikken uden en folkeafstemning.

- Den garanti kan han ikke give. Tingene flytter sig, og lige pludselig har politikkerne opfundet et eller andet argument med, at verden har ændret sig, lyder det fra Thulesen Dahl, som tilføjer:

- Hvis garantien skulle være noget værd, så skulle det være en del af det lovgrundlag, man stemmer om 3. december.

- Så kunne de bede om, at man kun afgiver suverænitet omkring Europol og ikke også på alle andre områder inden for retsforbeholdsområdet.

- Indtil i dag har vi fået at vide, at det kun handlede om Europol. Nu får vi at vide, godt nok lidt indirekte af Løkke, at det handler om hele retsforbeholdet. Altså også på asylområdet.

- Så det er, som vi hele tiden har sagt. 3. december stemmer vi også om, hvorvidt vi også vil afgive vores suverænitet på asylområdet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip