Thulesen vil rykke DF mod midten

"You will never walk alone", er der skrevet med grøn tusch øverst på den hvide tavle i Kristian Thuelsen Dahls kontor.

For Dansk Folkeparti har sloganet fra formandens fodboldklub, Liverpool, på to år fået en helt ny betydning.

Siden Thulesen Dahl overtog som formand efter Pia Kjærsgaard i 2012, er Dansk Folkeparti både gået frem i meningsmålingerne og i medlemstal. Og det skal omsættes til politisk indflydelse.

Forud for partiets årsmøde i Herning lørdag og søndag varsler Kristian Thulesen Dahl, at selvom Dansk Folkeparti vil pege på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, vil partiet samtidig stå uden for regeringen med frie hænder til at kunne indgå aftaler med rød blok.

I sin tale til de 1100 deltagere på årsmødet vil Kristian Thulesen Dahl konkret opfordre Socialdemokraterne til at indgå en aftale om dagpengene - uden om Venstre og de øvrige borgerlige partier.

Sker det, vil Løkke og resten af blå blok være bundet på hænder og fødder i dagpengespørgsmålet - selv hvis Venstre-formanden bliver statsminister efter næste valg.

- Det vil være fint. I Dansk Folkeparti lægger vi ikke op til en ny blokpolitik. Vi ønsker at placere os på en måde, så vi får mest mulig af vores politik gennemført. Derfor vil vi gerne have en dagpengeløsning før valget, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han peger på, at Venstre følger samme strategi, når det eksempelvis indgår en aftale med den røde regering om at sætte selskabsskatten ned - selvom DF er imod.

- De penge, mener vi, kunne være brugt meget bedre. Men Venstre valgte alligevel at gennemføre det. Det skoser vi ikke dem for, for det er deres politik. Den forsøger de at få igennem.

- Der spørger Venstre ikke Dansk Folkeparti om lov. På tilsvarende vis ved jeg, at Venstre har grundlæggende respekt for, at vi også forsøger at få vores politik igennem, siger Kristian Thulesen Dahl.

Meldingen varsler et markant anderledes samarbejde i blå blok, end det der kendetegnede VK-regeringerne i 00'erne.

Kristian Thulesen Dahl kalder selv billedet fortegnet, men dengang blev DF opfattet som et parti, der især kæmpede for de ældre og for stramninger for udlændinge og i retspolitikken.

Til gengæld var der aldrig tvivl om, at partiet ville støtte VK-regeringens finanslove. Og DF stod også bag de omdiskuterede reformer af efterløn og dagpenge.

Selvom regeringsmagten skifter efter næste valg, vil Dansk Folkeparti i højere grad have "politik på alle hylder", som Thulesen Dahl formulere det. Og som del af det ryk ind mod midten vil partiet også indgå aftaler med Socialdemokraterne.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip