Tidligere PET-chef: Rejser på stjålne pas er udbredt

Det er kommet frem, at to af passagerne på det forsvundne fly fra Malaysia Airlines rejste på stjålne pas. Men det behøver der ikke være noget mystisk i, da det at rejse med falsk identitet er et særdeles velkendt fænomen.

Det fortæller Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET.

- En af de kraftigst stigende kriminalitetsformer er identitetstyveri, som for eksempel relaterer sig til at erhverve et pas. Det er i forhold til organiseret kriminalitet, menneskesmugling, handel med kvinder og en række andre ting, siger Hans Jørgen Bonnichsen Til Ritzau.

- Det er meget, meget udbredt. Det er et alment gældende problem, så det fortæller i princippet ikke noget.

Den ene af de to personer med stjålne pas havde slutdestination i København, mens den anden skulle have sluttet sin rejse i Frankfurt.

- Det kan være folk, der er på flugt, fordi de er efterlyst, og som i den situation har været nødt til at dække sig ind med falske identiteter. Man skal, også som efterforsker, være helt bevidst om, at man i en situation som denne, skal lade alle muligheder stå åbne, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Der har været en del mystik omkring det forsvundne fly fra Malaysia Airlines, der natten til lørdag dansk tid forsvandt over havet ud for Vietnam.

- Tanken om terror er selvfølgelig til stede, selvom det er vigtigt for mig at pointere, at alle muligheder står åbne. Når tingene er så mystiske, er man nødt til at forholde sig til, at det kan være en terrorhandling, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Selvom der er nogle modstridende hændelsesforløb, som fortæller mig, at det ikke behøver at være terror. Der har ikke været nogen afsender, og det strider imod det, vi har set inden for moderne terrorisme de seneste 12-13 år, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip