Tidligere præsident generobrer magten i Uruguay

Tabare Vazquez, der tidligere har været præsident i Uruguay, skal igen stå i spidsen for det sydamerikanske land.

Det viser prognoser fra søndagens valg, ligesom at Vazquez' konkurrent, Luis Lacalle Pou, har erkendt, at han ikke har formået at vinde vælgernes gunst.

- For et par minutter siden ringede jeg til Tabare Vazquez for at anerkende, at han har vundet en legitim sejr ved dette valg og for at ønske ham tillykke og held og lykke, siger Luis Lacalle Pou i en tale til sine støtter.

Vazquez er en del af det socialistiske Bred Front i Uruguay og var præsident fra 2005 til 2010, hvor han lod magten gå videre til partifælle og tidligere guerillakriger José Mujica.

Mujica er blevet kendt for blandt andet at have frasagt sig præsidentlønnen, ligesom at han har insisteret på at blive boende i sit alt andet end prangende hjem. Han kørte til og fra præsidentpaladset i sin gamle VW-Boble.

79-årige Mujica havde ikke mulighed for at stille op til genvalg.

I søndagens anden runde af valget sikrede Vazquez sig ifølge foreløbige prognoser mere end 53 procent af stemmerne. Lacalle Pou ser ud til at få blot 41 procent af stemmerne. Den 74-årige Vazquez fik også størst opbakning ved første valgrunde i oktober.

Bekæmpelse af kriminalitet og forbedringer af uddannelsessystemet bliver to af Vazquez' primære opgaver. På forhånd har han lovet at øge det økonomiske bidrag til skoler til seks procent af bruttonationalproduktet (BNP). I dag finansieres skolerne med 4,5 procent af BNP.

Han kommer også til at stå for indførelsen af statskontrolleret fri hash i Uruguay.

Der bor 3,4 millioner mennesker i Uruguay.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip