TIDSLINJE: Sådan er konflikt endt med israelsk offensiv

Lørdag passerede antallet af dræbte i Gazastriben 300. Mange af de omkomne er civile.

Her er udvalgte nedslag i den optrappede konflikt mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse:

* 12. juni:

Tre unge israelske drenge forsvinder på Vestbredden. De blaffede og fik et lift fra en jødisk bosættelse. Sagen bliver hurtigt et politisk topemne i Mellemøsten, og Israel iværksætter en storstilet eftersøgning af drengene, hvor hundredvis af palæstinensere anholdes. Hamas beskyldes for at stå bag.

Det udløser gadekampe, hvor flere palæstinensere bliver dræbt.

* 30. juni:

Ligene af de tre teenagere bliver fundet på Vestbredden. Forinden er militante palæstinensere begyndt at affyre raketter ind i Israel fra Gazastriben.

* 2. juli:

Liget af en ung palæstinenser dukker op i en skov. Det bliver tolket som et hævndrab begået af israelere. Obduktionen af liget viser, at drengen blev brændt ihjel.

* 8. juli:

Israel iværksætter en militær offensiv under navnet "Protective Edge". Via luftangreb vil israelerne gå efter militante Hamas-folk i Gaza.

* 15. juli:

Den første israeler bliver meldt dræbt i konflikten. På dette tidspunkt har knap 200 palæstinensere mistet livet.

* 16. juli:

Israel godkender et egyptisk forslag til en våbenhvile i området, mens Hamas-bevægelsen afviser forslaget. Senere lykkes det dog at indgå en kortvarig humanitær våbenhvile.

* 17. juli:

Aftalen om en fem timer lang humanitær våbenhvile i Gazastriben træder i kraft, men brydes allerede efter tre timer, da raketter fra Gaza sendes mod Israel.

* 17. juli:

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger, at landets militære mission i Gaza udvides med en offensiv til lands. Målet er at ødelægge tunnelsystemer, der fører fra Gaza og under jorden til Israel.

* 19. juli:

Et nyt luftangreb fra Israel i Gaza bringer dødstallet over 300.

/ritzau/

 

Dagens Gossip