Tilst-sagen skal endnu engang prøves ved en domstol

Den meget omtalte skudsag fra Aarhus-forstaden Tilst, hvor to unge mænd i 2001 blev dræbt af politiets skud, tages nu op af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, skriver Jyllands-Posten.

Det er første gang nogensinde, at en sag mod Danmark om Menneskerettighedskonventionens Artikel 2 - retten til liv - bliver prøvet ved domstolen.

Den danske stat har modtaget en underretning fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol med tre spørgsmål om politiets brug af magt og kvaliteten af den efterfølgende efterforskning af Tilst-sagen.

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag, blot sige, at hvis sagen var ubegrundet, havde domstolen ikke taget den op. Der er 100.000 sager, der ligger og venter, og alene af den grund er den meget kritisk over for, hvilke sager den går videre med, siger Trine Baumbach, lektor, ph.d. ved Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Det er fire pårørende til de dræbte, der har klaget til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Stig Wølch Jørgensen, der er far til den ene af de dræbte, har tidligere ført sagen ved både landsretten og Højesteret.

I 2011 fandt Højesteret det bevist, at mændene blev skudt af én betjent i nødværge. Men Stig Wølch Jørgensen mener, at de to betjente skød og dræbte én mand hver natten til 29. december 2001.

Betjentene har tidligere forklaret, at de affyrede 12 skud i nødværge, fordi biltyvene forsøgte at køre dem ned. Både Statsadvokaten og Rigsadvokaten har undersøgt sagen og afvist at retsforfølge betjentene.

Den danske stat har indtil 2. februar 2015 til at svare på spørgsmålene fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

/ritzau/

 

Dagens Gossip