Tirsdag er sidste frist for at brevstemme i Danmark

Vælgere, som ikke har mulighed for at stemme, når valgstederne åbner på torsdag, skal overveje at sætte det lange ben foran, hvis de vil nå at brevstemme.

Tirsdag er nemlig sidste chance for at brevstemme, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet.

- Det er det, fordi Post Danmark og kommunerne skal kunne nå at fragte stemmerne hen til det valgsted, hvor man skulle have stemt, inden klokken ni på valgdagen, fortæller Christine Boeskov, valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

- Hensynet er simpelthen, at man ude på valgstederne skal kunne nå at afmærke på valglisten, hvem der har brevstemt. Ellers ville man kunne møde op på valgdagen og dermed stemme to gange. Det går jo ikke.

Christine Boeskov fortæller, at brevstemmerne først bliver optalt sammen med alle andre stemmer. Men de bliver altså registreret og afmærket på valglisterne tidligere.

Hvis man vil brevstemme fra udlandet, er det dog andre regler, der gælder. Her er der ikke nogen sidste frist for, hvornår man kan brevstemme. I stedet er reglen, at stemmen skal kunne nå frem inden klokken ni på valgdagen.

- Hvis man har stemt i Sverige, tager det måske ikke så lang tid, som det gør, hvis man har stemt i den anden ende af verden, siger Christine Boeskov.

Det er med andre ord en god idé at bruge sin sunde fornuft, hvis man gerne vil brevstemme fra udlandet.

Det har været muligt at brevstemme siden den 28. maj, men tirsdag er altså sidste chance, hvis man skal nå at brevstemme ved dette folketingsvalg.

Det er muligt at brevstemme i en hvilken som helst kommune og ikke blot den kommune, man bor i.

Skal man brevstemme, er det vigtigt at huske gyldig identifikation i form af for eksempel kørekort, pas eller sundhedskort.

/ritzau/

.

Dagens Gossip