Titusindvis fylder Athens gader før dramatisk afstemning

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, opfordrede fredag aften endnu en gang sine landsmænd til at stemme nej, når de søndag begiver sig til valglokalerne for at sige ja eller nej til det forslag til en låneaftale, landets kreditorer har lagt på bordet.

Tsipras siger i en tale til sine tilhængere på Syntagma-pladsen i det centrale Athen, at grækerne kan "leve med værdighed i Europa", hvis de stemmer nej.

- På søndag beslutter vi ikke alene at blive i Europa, vi beslutter at leve med værdighed i Europa, siger Tsipras.

- Jeg beder jer sige nej til ultimatummer og vende ryggen til dem, der vil terrorisere jer. Ingen kan ignorere denne passion og optimisme, siger han henvendt til de forsamlede.

Titusinder af grækere fylder fredag aften gaderne i hovedstaden Athen, hvor der er to samtidige demonstrationer med krav om henholdsvis et ja og et nej ved folkeafstemningen søndag.

En regeringsvenlig demonstration er i gang ved Syntagma-pladsen foran det græske parlament, mens ja-fløjen er samlet ved et stadion mindre end 800 meter fra Syntagma-pladsen.

Her lyder proeuropæiske slagord og advarsler om, at Grækenland styrer direkte mod afgrunden og et exit fra euroen, hvis det bliver et nej på søndag.

Først på aftenen havde ja-siden mobiliseret omkring 20.000 mennesker, mens nej-siden havde samlet 25.000 demonstranter, vurderer græsk politi over for AFP.

Tsipras og hans regering har flere gange opfordret grækerne til at stemme nej til kreditorernes spareplan.

Finansminister Yanis Varoufakis har direkte sagt i et interview med Bloomberg fredag, at han ikke længere vil være Grækenlands finansminister, hvis det bliver et ja, og Tsipras har antydet, at han også vil trække sig.

Det kom for en kort bemærkning til sammenstød mellem græsk politi og demonstranter på nej-siden, hvor politiet affyrede lydgranater mod en mindre gruppe sortklædte demonstranter, skriver Reuters.

Desuden besluttede aktivister at lave en aktion, hvor de plyndrede et supermarked og delte mad ud til forbipasserende i protest mod udsigten til fortsatte besparelser og nedskæringer i blandt andet pensioner, skriver nyhedsbureauet AP ifølge flere medier.

I andre europæiske byer, herunder Rom, Berlin, Frankfurt, Bruxelles og Warszawa, er der meldinger om støttedemonstrationer til fordel for den græske nej-fløj, skriver AFP.

/ritzau/

 

Dagens Gossip