Tjekkiet skodder ny rygelov for at holde ild i natteliv

admin

425 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Den tjekkiske premierminister, Bohuslav Sobotka, er rødglødende, efter at hans koalitions- og regeringspartnere fra midterpartiet ANO har blokeret en ny rygelov, der vil gøre rygning ulovligt på barer og restauranter i Tjekkiet.

Ifølge Sobotka viser støttepartiet ANO ingen interesse for tjekkerne. Han er især oprevet over, at ANO, ifølge ham, er gået imod en intern aftale om at gennemføre den nye rygelovgivning.

- At blokere dette lovforslag går imod al fornuft. Det skader borgerne i Tjekkiet, og det beskytter tobaksfirmaerne, siger Sobotka i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere på aftenen havde han på Twitter kaldt ANO for "en skændsel".

Den nedstemte lov ville have bragt Tjekkiet på linje med de fleste andre EU-landes rygelovgivning. I 17 af EU's 28 lande er det ulovligt at ryge på barer og restauranter.

Kritikerne af den nye lov har argumenteret for, at lovgivningen var et angreb på personlig frihed og tjekkisk kultur.

Desuden advarer flere partier, deriblandt flere fremtrædende medlemmer af ANO, om, at en ny rygelov vil tvinge små beværtninger til at dreje nøglen om og dræbe det tjekkiske natteliv.

Debatten om rygning har i Tjekkiet været et profileret politisk emne de seneste ti år. I den periode er det flere gange slået fejl at indføre en strammere rygelovgivning.

Foruden det regeringsbærende parti, Sobotkas socialdemokrater, består regeringskoalitionen af ANO og Kristendemokraterne. Alle tre partier vil nu mødes for at diskutere, hvordan man kan fortsætte regeringssamarbejdet.

Landets finansminister og formand for ANO, milliardæren Andrej Babis, forsvarer sit parti på Twitter, hvor han skriver, at der ikke var en fast aftale om, hvordan regeringskoalitionen skulle forholde sig til afstemningen.

Ifølge en meningsmåling fra Karlsuniversitetet i Prag sidste år støtter 78 procent af tjekkerne en strammere rygelovgivning.

/ritzau/Reuters