Tønder-piges erstatning giver rygklap og muligheder

Selv om der ikke kan sættes tal på en ødelagt barndom, glæder foreningen Børns Vilkår sig over, at den ældste af pigerne i Tøndersagen nu får penge af kommunen, som derved erkender sit ansvar.

For det giver pigen materielle muligheder og en offentlig undskyldning, vurderer foreningens direktør, Rasmus Kjeldahl.

- Vi er utrolig glade på pigens vegne for, at hun har fået erstatningen uden en opslidende retssag. Hun fortjener den til fulde. Erstatningen betyder, at hun har en bedre mulighed for at komme videre, for pengene løsner op for hendes situation.

- Men det betyder også en stor moralsk oprejsning, at systemet erkender, at det er dem, der har fejlet, og at de faktisk har haft et ansvar, de ikke har løftet, for at hjælpe hende ud af det omsorgssvigt, hun har levet i i alt for mange år, siger han til Ritzau.

Rasmus Kjeldahl understreger, at det for mange børn er vigtigt, at nogle tager ansvar for de ting, der er blevet begået mod dem. Mange af dem sidder nemlig med en skyld og selvbebrejdelse, at de har levet under sådanne forhold i så mange år.

Tøndersagen er en af dansk kriminalhistories groveste sager om sexmisbrug af børn.

Pigens far blev i 2007 idømt 10 års fængsel for årelangt misbrug af datteren og for at lade en stribe andre mænd misbruge hende og hendes lillesøster. Børnenes mor, der er psykisk syg, blev dømt til behandling.

Børns Vilkår håber, at Tønder Kommunes beslutning om at udbetale godtgørelsen på 300.000 kroner kan inspirere andre kommuner til at lade det menneskelige veje tungt i lignende sager.

- Kommunen har skabt danmarkshistorie ved at erkende ansvaret, så det skubber til retstilstanden i den rigtige retning.

- Vi er rigtig glade for, at det etablerer et eksempel på, hvordan en kommune kan håndtere den slags sager i stedet for at bruge tiden i en opslidende retsproces, siger Rasmus Kjeldahl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip