Torturcentre: Udlændingelov på kant med menneskeret

Regeringens udspil til en ny udlændingelov er på kant med både FN's torturkonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det mener de tre danske rehabiliteringscentre Dignity, RCT-Jylland og Oasis, der hjælper torturofre og krigstraumatiserede.

I et fælles høringssvar udtrykker centrene bekymring for lovforslagets indhold.

- Danmark har valgt at sige, at vi ser bort fra de mindre alvorlige krænkelser og nøjes med at være helt oppe i det røde felt, forklarer Therese Rytter, som er chefjurist hos Dignity, til Ritzau.

Hun henviser til, at det nye lovforslag lægger op til, at man kun kan undlade at sende flygtninge hjem, hvis de risikerer dødsstraf eller tortur samt, hvis der er en særlig alvorlig situation i hjemlandet præget af vilkårlig voldsudøvelse og overgreb på civile.

- Det er en meget indskrænket fortolkning. Der er flere domme fra menneskerettighedsdomstolen, der går langt videre, siger chefjuristen, som oplister en række andre forhold, der ifølge menneskerettighedsdomstolen også skal forhindre hjemsendelse.

- Det er også en dårlig menneskerettighedssituation generelt, tvungen rekruttering til hæren og fysisk afstraffelse som piskning, stening og afhugning af hænder.

- Og ved udsendelse til flygtningelejre kræver man yderligere, at de basale behov skal være dækket, så man får mad, drikke og tag over hovedet, forklarer Therese Rytter.

Hun vurderer, at lovforslaget, hvis det gennemføres i sin nuværende form, kan føre til sager, hvor Danmark kommer på kant med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FN's torturkonvention.

- Hvis Danmark kun vil se på de allergroveste ting, så er vi ude på en glidebane, hvor vi risikerer at handle i strid med konventionerne, påpeger chefjuristen.

Aktuelt er det tilstrømningen af syriske krigsflygtninge, der har fået regeringen til at se på udlændingeloven, og her kan de nye bestemmelser få konkrete konsekvenser, hvis man udsender syrere til Libanon, vurderer Therese Rytter.

- Libanon har ikke underskrevet flygtningekonventionen, så mange af de syrere, der kommer dertil er slet ikke anerkendte som flygtninge og lever illegalt i landet. Der sidder folk fængslet i Libanon på voldsomt inhumane vilkår, alene fordi de er flygtninge fra Syrien.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip