Torturmistænkt eksdiplomat forlader Danmark

Den tidligere israelske ambassadør i Danmark Carmi Gillon forlod lørdag morgen Danmark, fordi den danske forening Anti Tortur Støtte-fonden (ATSF) fredag politianmeldte ham for tortur. Det oplyser DR Nyheder.

Gillon, der også er tidligere chef for den israelske efterretningstjeneste, Shin Bet, har været i Danmark siden torsdag i forbindelse med Copenhagen Jewish Filmfestival.

Tv-programmet DR2 Deadline er i besiddelse af et brev, som Carmi Gillon har sendt til filmfestivalen. I brevet begrunder han sin afrejse lørdag.

Gillon skriver, at han har set sig selv som en ambassadør for fred, men "desværre har nogen i Danmark besluttet, at jeg ikke skal være i landet og har anmodet politiet om at anholde mig".

Antitortur-forkæmperne i ATSF har anmeldt Gillon for at stå bag tortur i sin tid som chef for Shin Bet, skrev Kristeligt Dagblad fredag. Gillon afviser anklagerne, skrev avisen videre.

Tue Magnussen, der er medlem af ATSF, siger til DR Deadline, at han ærgrer sig over de nu lange udsigter til en dansk retssag mod den tidligere diplomat.

- Men det viser, at der var hold i anmeldelsen, siger Tue Magnussen.

Ritzau var fredag i kontakt med Nordsjællands Politi, som oplyste, at anmeldelsen var sendt videre til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, bedre kendt som Bagmandspolitiet.

Carmi Gillon var Israels ambassadør i Danmark fra 2001-2003.

/ritzau/

 

Dagens Gossip