Transportordfører: Tysk vejskat er urimelig for danskere

Når vi danskere sætter os ind i bilen for at tage på ferie, så går turen for mange nedad den tyske Autobahn.

Men om et par år kan det blive dyrere at køre gennem Tyskland, hvis en planlagt vejskat bliver til noget. Den møder skepsis hos Socialdemokraternes transportordfører Rasmus Prehn.

- Man kan sige, at der er en vis urimelighed i, at udlændinge bliver ramt hårdt, og at Tysklands egne borgere ikke bliver ramt, siger han og tilføjer:

- Men hvis det er den model, tyskerne vælger at bruge, så bliver vi i Danmark nødt til at diskutere, hvad vi gør.

Mandag fremlagde Tysklands transportminister, Alexander Dobrindt, sine længe ventede planer, der går på at indføre en afgift for at køre på alle tyske veje fra årsskiftet 2016.

Afgiften vil ligge på omkring 800 kroner for et helt år, som udelukkende vil ramme udenlandske bilister, da tyske bilejere kan få pengene retur via et fradrag på vægtafgiften.

Det har fået transportministre fra Holland og Østrig til at tage skarp afstand fra de tyske planer.

Transportminister Magnus Heunicke (S) er på ferie, men Rasmus Prehn henviser til, at det er ved at blive undersøgt, om afgiften overhovedet kan lade sig gøre inden for de gældende EU-regler.

- Jeg kan ikke vurdere, hvad der vil ske fra den danske regerings side. Det er ikke mig som transportordfører, der har charge (ansvar, red.) til at udtale mig på det område, siger Rasmus Prehn.

Men han siger, at hvis Tyskland er det eneste sted, hvor man skal betale sådan en afgift, og "vi som udlændinge bliver hårdere ramt end andre, så er det ikke retfærdigt".

- Så må vi prøve at diskutere både i Danmark, men også sammen med resten af Europa, om vi skal have noget, der er mere fælles, eller om vi i Danmark skal have nogle afgifter, der matcher dem, de har i Tyskland, fortsætter Rasmus Prehn.

Transportordføreren bemærker, at selv om det kan blive oplagt at tage diskussionen, så er det endnu for tidligt at lægge sig fast på nogen konkret reaktion på de tyske planer. Et politisk flertal i Folketinget har luftet muligheden for at tage til genmæle med en tilsvarende vejafgift.

/ritzau/

 

Dagens Gossip