Tre fjerdedel optalt: Blåt flertal

19/06/2015 00:49

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Tre fjerdedele af stemmerne er talt op og blå blok står til at erobre regeringsmagten for den kommende valgperiode.

Partierne bag Lars Løkke Rasmussens (V) statsministerkandidatur står til 91 mandater, mens Helle Thorning-Schmidts (S) røde blok blot ligger til 84.

I procenter er der 52,5 til blå blok og 47,5 til rød blok.

Fremgangen kommer i særklasse fra Dansk Folkeparti, som med 21,4 procent af stemmerne står til at overhale Venstre som det største parti i blå blok.

Dermed vil partiet kunne sætte sig på 38 mandater i Folketinget.

Venstre står derimod til en vælgerlussing på trods af det blå flertal. Partiet er foreløbig gået 7,2 procentpoint tilbage til 19,5 procent og 34 mandater.

Socialdemokraterne ser fortsat ud til at blive Folketingets største parti med 26,4 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 1,6 procentpoint.

Den fremgang bliver dog opvejet af støttepartierne SF og De Radikale, som med henholdsvis 4,2 og 4,6 procent af stemmerne begge står til miste over halvdelen af deres mandater.

Alternativet står derimod til et godt resultat ved partiets første valg med en tilslutning på 4,3 procent, som vil give otte mandater.

Også Enhedslisten bidrager med fremgang til rød blok med 8,0 procent af stemmerne svarende til 14 mandater.

Venstrefløjspartiet står dermed til at blive Folketingets fjerdestørste foran Liberal Alliance, som ligeledes går frem med 2,4 procentpoint til 7,4 procent.

De Konservative ser fortsat ud til at blive tingets mindste parti med 3,4 procent af stemmerne, mens Kristendemokraterne med 0,8 procent er et stykke fra de 2,0 procent, der vil give adgang til Folketinget.

Partiets formand, Stig Grenov, har ifølge DR erkendt, at slaget er tabt.

/ritzau/