Trods befolkningens støtte vil USA ikke gå forrest i krig

To bestialske henrettelser af amerikanske statsborgere har tilsyneladende ændret USA fra en nation, der har tøvet i sin reaktion på truslen fra Islamisk Stat, til en nation af vilje til igen at begive sig ud i noget, der kan ligne en krig.

En undersøgelse foretaget for Wall Street Journal og NBC viser, at 61 procent af amerikanerne mener, at en militæraktion mod den islamistiske gruppe i Irak er i amerikansk interesse.

Analytikere i Washington kalder befolkningens støtte til militær handling for en pludselig vending og ser den som udtryk for et markant skifte efter den krigslede, der har fulgt krigene i Irak og Afghanistan.

Mandag deltager USA's udenrigsminister, John Kerry, og repræsentanter fra 23 andre lande i en international konference i Paris om, hvordan Islamisk Stat skal bekæmpes.

Konferencen er resultat af USA's invitation i forrige uge til dannelsen af en koalition, der skal bekæmpe den islamistiske gruppe i Irak.

Især tre offentliggjorte videoer, hvor man ser to amerikanske journalister og siden en britisk hjælpearbejder blive halshugget, har ændret holdningen til konflikten.

Op til konferencen har regeringen i Washington haft travlt med at nedtone billedet af et USA, der igen er på vej i krig med bølger af bombefly ind over Irak som under invasionen i 2003.

- Vi ønsker ikke, at dette skal ligne en amerikansk krig, siger en diplomatisk kilde til New York Times.

Ifølge avisen har amerikanerne tværtimod planer om at trække det ene af to hangarskibe ud af Den Persiske Golf, og der er angiveligt ingen planer om at udstationere flere amerikanske soldater i regionen.

Planen er derimod, hvilket amerikanerne også vil forsøge på konferencen i Paris, at få de mellemøstlige lande engageret i den direkte konfrontation med Islamisk Stat på landjorden.

Ifølge New York Times har John Kerry allerede fået tilsagn fra flere mellemøstlige lande om at deltage i luftangreb på den islamistiske gruppe.

Der er ni lande fra Mellemøsten med på konferencen i Paris mandag. Også Danmark deltager.

/ritzau/