Trump vil satse på olie og kul og fjerne snærende bånd

admin

425 uger siden

|

27/05/2016

Dagens topnyheder

Donald Trump vil i de første 100 dage som præsident fjerne en række af præsident Barack Obama dekreter, styrke kontrollen ved grænsen og sende de illegale indvandrere tilbage til Mexico.

Han lader også i et energi- og miljøpapir forstå, at han vil aflyse den globale klima-aftale, der blev indgået i Paris i december mellem 190 lande.

Ejendomsmatadoren fra New York forklarer sig få timer efter, at det amerikanske nyhedsbureau AP kan fortælle, at han har sikret sig de 1237 delgerede, der er nok til at blive nomineret som Det Republikanske Partis præsidentkandidat.

Det var et pressemøde i vanlig still med Trump, der snuppede journalisternes spørgsmål af midtvejs, mens han i en lang talestrøm kom ind på blandt andet kvinder, energi, Hillary Clinton, skiferolie og muslimer. Det skete på et pressemøde i Bismarck i oliestaten North Dakota.

Han siger, at han som præsident vil godkende den omstridte olierørledning Keystone XL, som skal føre olie fra tjæresand i Canada til USA. Han vil derfor underkende Obama, der har blokeret projektet.

- Jeg vil absolut godkende det, 100 procent, men jeg ønsker at få en bedre aftale ud af det, siger han og forklarer, at USA skal have del i overskuddet.

Han siger, at han vil fjerne de snærende lovmæssige bånd på udvinding af olie, gas og kul. Det vil skabe vækst og arbejdspladser siger han. Men han afviser ikke, at sol og vind også kan være en del af energiforsyningen.

- Jeg mener, at den føderale regering skal holde sig væk, siger han og affejer et spørgsmål om, at der ikke længere er nok efterspørgsel i USA og den øvrige verden på kul.

Om sin sandsynlige demokratiske modkandidat ved præsidentvalget 8. november, Hillary Clinton, konstaterer han, at hendes plan er at "optrappe krigen mod de amerikanske arbejdere".

Clinton har afvist at stille op til en tv-debat med Trump inden primærvalget i Californien 7. juni. Men han siger, at han gerne stiller op til en tv-debat med Clintons demokratiske rival, Bernie Sanders.

Han fortæller, at det er en god ting, at der er mange rundt om i verden, der er rystet over udsigten til, at han bliver USA's næste præsident.

/ritzau/