Trygfonden: Svøm aldrig alene og husk redningsvest

admin

|

19/07/2014

Dagens topnyheder

Svøm tæt ved livreddertårnene, gå aldrig i vandet alene og sejl aldrig uden redningsvest.

Sådan lyder nogle af rådene fra Trygfonden efter, at to mænd og en kvinde er omkommet, og en 25-årig mand fortsat er savnet efter ulykker til vands fredag og lørdag forskellige steder i landet.

Ved Blokhus omkom en 64-årig mand, da han fredag aften var ude og bade, mens en 79-årig mand fra Frederiksværk-området tidligere fredag blev fundet livløs i vandet ved Stængehus Strand i Nordsjælland.

Den 79-årige mand blev bjærget op af livreddere på stranden, men ifølge politiet var den 64-årige fra Blokhus gået i vandet omkring halvanden kilometer fra nærmeste livreddertårn.

- Vi fornemmer, at børnefamilier er gode til at køre de ekstra kilometer for at komme til en bemandet strand. Nu skal vi bare have alle med. Vi synes klart, at man skal bade på strande med bemanding, siger Anders Myrhøj, drifts- og sekretariatschef i TrygFonden Kystlivredning.

I 2012, hvor Trygfonden senest opgjorde antallet af drukneulykker, druknede 57 personer, hvoraf kun én mistede livet ud for en strand. Resten af drukneulykkerne foregik på havne og ved sejlads.

- Ældre mænd er overrepræsenteret i druknestatistikker. Men det er ofte i forbindelse med færden på havne og lystsejlads, og der er også ofte alkohol involveret.

- Men i to af de her tilfælde er der tale om klassiske drukneulykker, som måske kunne være undgået, hvis de ikke havde badet alene og været tæt ved et livreddertårn. De fem baderåd gælder for alle - ikke kun børn, siger Anders Myrhøj.

Trygfonden har omkring 200 specialuddannede kystlivreddere fordelt ved 36 livreddertårne på landets strande og havnebade. Derudover kører de rundt på 75 havne hen over sommeren og oplyser om sikkerhed.

- Vi tror på, hvis det virkelig skal hjælpe, så er oplysning vejen frem. Folk skal blive klogere på vandsikkerhed. Livreddere er et slags ekstra tilbud, som lokalområderne kan søge. Men de er der trods alt kun om sommeren. Vandet er der hele året rundt, siger Anders Myrhøj.

/ritzau/