Tsipras svækket efter græsk afstemning

Gadefejere gik torsdag morgen i gang med at rydde op i den græske hovedstad, Athen, efter den foregående aftens voldsomme protester mod parlamentets accept af de nye spareplaner.

Afstemningen var afgørende for, at de øvrige eurolande torsdag ventes at gå videre med at lave et helt nyt hjælpeprogram, der over de næste år skal bringe Grækenland ud af krisen.

Forløbet har svækket premierminister Alexis Tsipras. 229 af parlamentets 300 medlemmer stemte for den aftale, som Tsipras mandag indgik med de øvrige eurolande. Men modstanden mod aftalen er massiv i Tsipras' eget Syriza-parti.

Tsipras havde på forhånd sagt, at han ville have støtte fra omkring 120 af sine egne partifæller. Hvis ikke, ville han gå af, siger europaforsker Asimina Michailidou ved universitetet i Oslo til det norske nyhedsbureau NTB.

Af partiets 149 parlamentsmedlemmer var der 32 der stemte imod, heriblandt den netop afgåede finansminister Yanis Varoufakis. Seks afstod fra at stemme, mens én ikke var til stede. Der var altså 110 ja-stemmer fra Tsipras' partifæller.

- Problemet for Syriza nu er, om de kan fortsætte. Tsipras kan ikke fortsætte med at miste støtte. Jeg tror, at det mest sandsynlige er, at der bliver nyvalg om nogle måneder, siger Asimina Michailidou.

På venstrefløjen ulmer vreden mod den nye låneaftale. Det kom blandt andet til udtryk onsdag aften, da demonstranter i Athen kastede benzinbomber og sten mod politiet, som svarede igen med store mængder tåregas.

Det var de værste uroligheder i Athen i månedsvis. 38 blev anholdt, og af dem skal 25 fremstilles i grundlovsforhør torsdag, skriver den græske avis Kathimerini.

Den Europæiske Centralbanks (ECB's) styrelsesråd mødes i Frankfurt torsdag for blandt andet at drøfte, om nødfinansieringen af de græske banker skal øges. Det vil i givet fald være første skridt i retning af, at bankerne kan genåbne efter at have været lukket i næsten tre uger.

Klokken 14.30 dansk tid ventes ECB-chef Mario Draghi at holde pressemøde og meddele, om ECB vil sende flere penge til de græske banker.

På nuværende tidspunkt er krisefinansieringen på knap 89 milliarder euro. Hvis de lukkede græske banker skal kunne åbne igen, skal det beløb sættes op, mener flere iagttagere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip