Tusinder af tyskere demonstrerer mod frihandelsaftaler

Op mod en kvart million mennesker fyldte lørdag gaderne i den tyske hovedstad, Berlin, som led i en landsdækkende protest mod de frihandelsaftaler, EU er ved at forhandle på plads med USA og Canada.

Tysk politi siger, at omkring 150.000 deltog i demonstrationerne, mens arrangørerne selv vurderer, at en kvart million mennesker var til stede.

- Dette er den største demonstration, landet har set i mange, mange år, sagde Christoph Bautz, leder af borgerbevægelsen Campact, i en tale til de mange forsamlede.

De aftaler, som demonstranterne ville vise deres modstand imod, er Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), som EU i tre år har forhandlet om med USA, og Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), som EU vil indgå med Canada.

De hundredtusinder af mennesker gik på en fem kilometer lang rute gennem byen fra Berlins hovedbanegård og videre til Tiergarten.

Modstanden mod især TTIP-aftalen er vokset i Tyskland i det seneste år.

TTIP vil skabe verdens største frihandelszone, der omfatter 800 millioner forbrugere. Fortalerne siger, at det vil være med til at puste nyt liv i Europas økonomi, hvis tariffer fjernes, og der skabes fælles standarder.

Modstanderne mener, at de to aftaler vil udvande forbrugerrettigheder og miljøbeskyttelse og give store virksomheder for meget magt i forhold til national lovgivning og regulering.

- TTIP og CETA er et skridt i den forkerte retning, skriver arrangørerne af demonstrationen på deres hjemmeside.

- De drager den forkerte lære efter finanskrisen og styrker de internationale selskaber, mens de svækker de små og mellemstore virksomheder især inden for landbruget.

Omkring tusind politifolk sørgede for sikkerheden ved demonstrationen, der forløb fredeligt.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip