Tusindvis mindedes Nelson Mandela i øsende regnvejr

Selv om vejrguderne ikke var med arrangørerne, deltog titusindvis af sydafrikanere ved en stor mindeceremoni for anti-apartheid-helten, Nelson Mandela, tirsdag i Soccer City Stadium, der ligger i Soweto nær Sydafrikas største by Johannesburg.

Regnen silede ned hele dagen, men sydafrikanerne på det ikoniske stadion, der dannede ramme om VM-finalen i fodbold i 2010, sang og dansede alligevel ufortrødent til ære for Nelson Mandela.

Soccer City Stadium har en kapacitet på knap 95.000, og det anslås, at omkring 50.000 mennesker overværede ceremonien.

- Det her sker kun én gang i dit liv. Det er historisk. Jeg ville ikke se det på tv, sagde Noma Kova efter ceremonien.

- Gud har givet ham, og Gud har taget ham. Vi vil aldrig stoppe med at lovprise ham, sagde Shahim Ismail.

Nelson Mandela døde i torsdags i en alder af 95 år.

Ved mindehøjtideligheden deltog et væld af statsledere og kendisser fra hele verdenen.

Fra Danmark deltog kronprins Frederik og statsminister Helle Thorning-Schmidt. Tv-billeder viste, at den danske statsminister havde fået siddeplads ved siden af den amerikanske præsident Barack Obama, der havde hustruen Michelle på den anden side.

Før Obama gik på talerstolen vakte det stor opsigt, at USA's præsident trykkede hænder og vekslede et par ord med den cubanske præsident Raúl Castro, der også var på listen over udenlandske talere.

Dermed viste Obama igen, at han rækker sin hånd ud mod USA's fjender. I september talte præsidenten i telefon med den iranske præsident, Hassan Rouhani, som var den første samtale mellem de to landes ledere siden 1979.

- Til Sydafrikas folk: Verden takker jer for at dele Nelson Mandela med os. Hans kamp var jeres kamp. Hans triumf var jeres triumf, sagde Barack Obama fra talerstolen.

Efter mindehøjtideligheden vil Nelson Mandela ligge lit de parade i Sydafrikas administrative hovedstad Pretoria. Herefter bliver han fløjet til sin barndomsby - landsbyen Qunu, der ligger omkring 500 kilometer syd for Lesotho.

Mandela bliver begravet 15. december, og det ventes, at mindst 5000 mennesker vil sige farvel til landets tidligere præsident.

/ritzau/

 

Dagens Gossip