TV 2 og Ekstra Bladet kritiseres for gidsel-historier

Ekstra Bladet og TV2 får alvorlig kritik af Pressenævnet for omtale af kaptajn Eddy Lopéz, der var gidsel hos somaliske pirater i 838 dage.

Ekstra Bladet kørte gennem 10 måneder en kampagne med titlen "Skal Eddy og Søren rådne op i Somalia", hvor gidslerne blev interviewet og omtalt, og de var på forsiden næsten dagligt.

Det har Pressenævnet lagt vægt på i sin alvorlige kritik af Ekstra Bladet. Bladet bragte interviews med gidslet kaptajn Eddy Lopéz uden at gøre læserne opmærksomme på, at han ikke kunne udtale sig frit fordi han var omgivet af bevæbnede vagter i gidselfangelejren .

Eddy Lopéz kunne ikke give et gyldigt samtykke til gengivelse af følsomme personlige oplysninger og billeder, mens han sad i fangenskab, og efter frigivelsen fortsatte Ekstra Bladet med at skrive om kaptajnen uden at få hans samtykke, før artiklerne blev bragt.

Pressenævnet finder, at Ekstra Bladet kunne have skrevet om sagen uden at fortælle meget personlige og private ting om kaptajnen og uden næsten dagligt at bringe billeder af ham.

Det var, ifølge nævnet, også unødvendigt og krænkende for kaptajnen at Ekstra Bladet hængte store bannere op på Rådhuspladsen i København med hans navn og foto.

Ekstra Bladet har generelt ikke gjort nok for at beskytte den tilfangetagne kaptajn, ligesom Ekstra Bladet heller ikke har sikret sig, at alle oplysninger i forbindelse med kampagnen var rigtigt.

TV2 får alvorlig kritik for udsendelsen "De danske gidsler - mareridtet i Somalia". TV2 burde have gjort opmærksom på, at kaptajnen ikke kunne udtale sig frit - igen fordi han var omgivet af bevæbnede vagter.

TV2 undlod at få kaptajnens udtalelser i udsendelsen bekræftet eller kommenteret af kaptajnen, da han var blevet frigivet.

Pressenævnet mener, at billederne og interview med kaptajnen i udsendelsen var meget stærke, og at de ikke burde være blevet bragt uden kaptajnens samtykke. Der var tale om meget private udsagn af en kaptajn, der sad i fangenskab.

TV2 har ikke beskyttet kaptajnens personlige anseelse eller vist hensynsfuldhed og takt overfor kaptajnen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip