Tyrkernes Erdogan køres i stilling til at blive præsident

Tyrkiets stærke mand vil efter alt at dømme være præsident.

Premierminister Recep Tayyip Erdogans kandidatur vil sandsynligvis blive proklameret i næste uge, siger vicepremierminister Bulent Arinc.

- Vi er nærmest sikre på, hvem vores kandidat bliver. Nomineringen af vores premierminister vil sandsynligvis blive annonceret 1. juli, siger Arinc til tyrkiske medier.

Valget vil finde sted i august, og det vil være første gang, at tyrkerne stemmer om, hvem de ønsker som præsident.

Erdogan, der har domineret tyrkisk politik i mere end et årti, har ikke gjort meget ud af at skjule sin ambition om at tage posten.

Han ventes at gøre præsidentembedet markant stærkere, end det er i dag.

Recep Tayyip Erdogans islamisk funderede Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) blev den store vinder ved lokalvalget i april.

Det skete på trods af, at premierministeren i tiden frem mod valget befandt sig midt i sin værste politiske krise, siden han tiltrådte i 2002.

Blandt andet en stor korruptionsskandale truede med at ryste Erdogan og hans regering.

Men med 43 procent af tyrkernes stemmer overraskede Erdogan de fleste iagttagere, og på den baggrund anses det også for værende sandsynligt, at han vil tage præsidentposten i første valgrunde, der finder sted 10. august.

I sidste uge proklamerede det sekulære Republikanske Folkeparti (CHP) og det ultranationalistiske parti MHP, at deres fælles præsidentkandidat bliver Ekmeleddin Ihsanoglu.

I december sidste år trådte han tilbage fra posten som leder af Organisationen for Islamisk Samarbejde (OIC).

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip